Moje druge volitve

V nedeljo bom že drugič na glasovnici kot kandidat za poslanca v Evropskem parlamentu. Volilni sistem nam omogoča, da z dovolj preferenčnih glasov izvolimo tudi kandidata, ki ni na prvem mestu na listi, kar daje volivcem resnično možnost izbire, koga poslati v Bruselj.

V Državnem zboru sem zdaj poslanec že kar dobro leto. Moram priznati, da na politiko gledam drugače. Predvsem me je presenetila intenzivnost dogajanja in raztresenost urnika. Res je to precej odvisno od posameznika, vendar zase lahko mirno zapišem, da sem to leto delal veliko več kot prej, ko sem delal v gospodarstvu. Kot poslanec imaš toliko vpliva, kolikor si ga ustvariš. Nič več in nič manj. Sam mislim, da sem to leto kar dobro izkoristil.

Za razliko od lokalne slovenske politike, ki se tudi pod bremenom krize loteva predvsem operativnih stvari, povezanih z zagotavljanjem denarja za delovanje države, in časovni horizont ni proračunsko leto, ampak bolj meseci, se na ravni Evropske unije politike oblikujejo za daljše obdobje. Obdobje ene finančne perspektive je 7 let, hkrati se pa že s tem začenja razmišljati o letih potem.

Lahko bi dejal, da evropa prevzema strateški pogled, države pa bolj operativnega. Seveda se države pri tem razlikujejo, predvsem glede na velikost, ampak za Slovenijo je to nekako dano dejstvo.

In pri tem strateškem načrtovanju želim pomagati! Seveda je operativa pomembna. Cesta brez asfaltiranja ne bo nikoli zgrajena. Pred asfaltiranjem pa je treba razmisliti in se odločiti, ali bomo gradili cestno, železniško ali informacijsko infrastrukturo in koliko. Seveda potrebujemo vse tri, čemu pa je treba nameniti več pozornosti?

[youtube m0df7bsSpBQ]

Ali bomo še naprej spodbujali gradnjo krožišč, potem ko so semaforizirana križišča prišla iz mode, ali pa se bomo raje spodbujali lokalno samooskrbo s hrano? Bomo dali prednost ruskemu (gospodarskemu) prijateljstvu ali suverenosti držav? Koliko smo pripravljeni zamižati ob kršenju človekovih pravic?

Vem, da se pred volitvami pričakujejo obljube. Sam lahko obljubim le eno. Da se bom maksimalno zavzemal, da bo Evropska unija prav usmerila svojo strateško politiko, in sicer v smer trajnostnega razvoja – okoljsko, družbeno in finančno. Da prihodnim generacijam ne bomo zapustili uničenega okolja, porušenih medčloveških odnosov in finančnih dolgov.

Za to potrebujem tudi vaš glas! Prosim vas za podporo.

Volitve so praznik demokracije. Vem, da je marsikdo razočaran tako nad demokracijo kot nad tistimi, ki jih je na zadnjih volitvah podprl. Toda volilna abstinenca tega ne popravi. Bodo pač drugi odločili namesto vas. Zato v vsakem primeru pojdite na volitve, pa čeprav boste vse skupaj prečrtali in dopisali “več sreče prihodnjič“, tudi s tem boste pokazali, da vam ni vseeno. In prav je tako!

PS: Odločil sem se, da prav veliko o svojih pogledih ne bom pisal. O tem redno pišem na svojem blogu, tako da je po mojem dovolj gradiva za prebiranje mojih stališč. :-))