Oblikovanje kapitalske elite – Socialni demokrati

Ondan sem malce prebiral socialistični program naših socialistov (ne vprašaj, se zgodi) in naletel na zanimiv  odstavek.

Država je pomemben lastnik. Ne verjamemo, da lahko Slovenija na pošten način oblikuje kapitalsko elito za izvedbo privatizacije. Zato kot jamstvo za uresničevanje javne koristi v gospodarstvu vidimo državo kot močnega, a pametnega lastnika na eni in razvito državljansko delničarstvo na drugi strani. Politiko bomo umaknili od upravljanja, povečali njeno vlogo pri nadzoru in omejili moč lobijev, da vplivajo na usodo javnega premoženja.

Mnenje socialistov (SDja) o privatizaciji je torej odvisno od tega, ali se v sloveniji lahko oblikuje kapitalska elita ali ne. In, ker se je po njihovo ne da, je naslednja najbojša opcija, da država ostane lastnik. Verjetno dokler se ta elita ne vspostavi. Da pa bi se elita vspostavila, pa mora nekje dobiti kapital. In kapital lahko potegne le iz podjetij. Ali bank.

Omenjajo tudi državljansko delničarstvo. Kar je ok. Ampak mi smo to tudi že imeli. Z načinom certifikatske privatizacije smo ustvarili širok krog delničarjev. Praktično vsak državljan je bil. Ampak ni vsak lastnik tudi dober lastnik. Iz več vzrokov. Eden pomembnejših je, da se podarjenemu konju ne gleda v zobe. Drugi, da pač večine to itak ne zanima.

Seveda je lepo razmišljati o tem, kako bi bilo lepo, če bi bili vsi lastniki. Ampak ali si res lastnik, če obstajajo zakonske omejitve da svojo lastnino prodaš? In, če je ne moreš prodati, kako kot recimo lastnik  1/100000 deleža podjetja uveljavljaš svoje mnenje? Približno enako, kot 1/2000000 lastništva države. Z združevanjem v skupine (stranke), iskanjem somišljenikom, iskanjem podpornih glasov ipd… Učinkovito? Zadovoljni z državo?

Pa da ne bo pomote. Podpiram čim širše solastništvo podjetij. Kot zelo pozitivno vidim tudi solastništvo zaposlenih in podpiram spodbujanje le tega. Spodbujanje, ne pa zapovedovanje. Nezainteresiran lastnik je slab lastnik. Samo lastnik, ki je lastnik iz lastnega interesa je pravi lastnik, in lahko igra pozitivno vlogo lastnika.

Glavno sporočilo odstavka iz programa socialistov pa je potrditev, da je pot, preko katere je šla slovenija v preteklih letih v bistvu njihova zavestna pot. Da ni šlo za neoliberalce, ki so vse pokvarili, ampak za pot naše socialistične partije.

V začetnih privatizacijskih idejah, je bilo dejansko zamišljeno malce drugače. Nato pa so se nekateri, in sedaj je jasno kdo, in to priznavajo tudi sami, spomnili, da pa res ne bi škodilo osnovati lastno kapitalsko elito. In sledile so spremembe zakonodaje, ki so iz upravljalcev, poudarjam upravljalcev, skladov izločile tujce. Tako recimo vodilni evropski evropski upravljalci skladov niso mogli sodelovati pri upravljanju PIDov. To je bilo rezervirano za domačo nastajajočo kapitalsko elito. Komu bi vi bolj zaupali, švicarskemu upravljalcu z več 100letno tradicijo ali domačemu slovenskemu povzpetnežu? No, te izbire niste imeli. Z razlogom ne.

Ampak to, preko PIDov je bil le prvi korak. Drugi je sledil preko bank in managerskih odkupov. Ker kapitalske elite še ni bilo, v bistvu je že bila, le da je bila brez kapitala, je bilo potrebno kapital dobiti nekje drugje. In kje je kapital? V bankah. Če so le te v državni lasti je to jasno komu na dosegu. Verjento ni potrebno, da razlagam vse zgodbice, ki so na koncu rezultirale v miljardni bančni luknji. Ne samo zaradi tega, ampak tudi zaradi tega. In ne, ni vedno vse padlo na breme davkoplačevalcev. Recimo pri lastninjenu BTCja je le ta izdal obveznice, sicer za Atlantis, ampak vmes so si ga za dve leti “sposodili” za privatizacijo. In uspelo jim je. In bistvo. Praktično 100% izdanih obveznic BTCja je kupila NLB. Ki je potem mirno gledala, kako so namenska sredstva za Atlantis vmes porabili malce za še kaj drugega. Ali bi to isto naredila kakšna resna tuja banka?

Oblikovanje kapitalske elite je vedno bil projekt tistih, ki se predstavljajo za socialdemokrate oziroma bolje, za socialiste. Zanimivo, da si v EUju brez težav rečejo socialisti, doma imajo pa z tem kar probleme. In, ker jim je ta projekt le delno uspel, ni čudno, da tudi v svojem programu še kar sanjajo o njem.

Odstavek je treba torej razumeti predvsem tako:

Dokler se ne vspostavi ustrezna kapitalska elita, morajo podjetja v državni lasti ostati tam kjer so. Ko pa nam jo bo uspelo vzpostaviti, takrat pa bomo tudi mi za privatizacijo. Vaši socialnidemokrati.

Kdo pa so ta elita? http://vimeo.com/77685176