Težave avstrijskih startupov

V petek sem bil na Dunaju, kjer je ALDE imel sejo sveta, na kateri smo sprejeli Avstrijsko stranko NEOS v polnopravno članstvo ALDE, Jankovićevi pozitivci so pa svojo vlogo pravočasno umaknili, tako da jih ni bilo treba zavrniti. Sprejeli smo tudi par resolucij.

Alliance of Liberals and Democrats for Europe
Alliance of Liberals and Democrats for Europe (Photo credit: Wikipedia)

Ampak kot je že navada pri takšnih dogodkih, je nekako pomembnejše tisto, kar se dogaja vzporedno. In tako sem se udeležil enega workshopa, ki se je dotikal predvsem vprašanja omejevanja e-poslovanja v evropski uniji. Mnenja o tem so dokaj deljena, in tipično nihajo med čim bolj prostim trgom in pa svobodo podjetniške pobude. Ključno vprašanje: Ali je dopustno, da nek proizvajalec omejuje prodajo svojih izdelkov preko interneta? Da recimo Adidas, trgovcem prepove, da Adidas copate prodajajo tudi preko interneta. Proizvajalec s tem seveda omejuje trg, hkrati pa je to pač njegova poslovna politika. In zakaj se bi morala država vtikati v njegovo poslovno politiko. Saj na trgu je prisotnih še kup drugih proizvajalcev, pa naj oni pokrijejo omejen trg, če želijo. Dilema je kar zanimiva in sploh ne enoznačna.

Ampak spet sem zašel. Na workshopu je sodeloval tudi mlad avstrijec, Stefan Windberger, ki kandidira tudi za evropske volitve. In omenil je dve zadevi, ki sta se nanašali na start-upe:

  • od bruto zaslužka gre manj kot pol delavcu, mislim da je omenil 47%,
  • registracija podjetja traja 3 mesece.

Zadeva mi je zanimiva, ker v Sloveniji se oboje zelo pogosto omenja, čeprav je moja osebna izkušnja, z ustanovitvijo podjetja pred 7 leti drugačna. Potreboval sem 2 tedna, v glavnem čakanja na registrsko sodišče. Stefan pa je omenjal, da je dal neke papirje, ki so bili zavrnjeni s strani birokracije, in je potem moral oddati še enkrat ipd…

Zanimivo, kako podobne probleme imamo. Pa vendarle gre Avstriji vseeno bistveno bolje. Kje je potem ključna razlika, če ni niti v davkih, niti v birokraciji?

Enhanced by Zemanta