Koliko je vredno mnenje JPD?

Pred 4 tedni se je Jožetu P. Damijanu zapisala kritika na Virantovo izjavo glede ocene, kaj bo potrebno narediti, če bodo stres testi pokazali slabšo sliko od pričakovane. Omenil je možnost uporabe ESM mehanizma.

JPD se je na to odzval precej energično: “Če te podlage nima in je govoril kar tako, utegne Sloveniji povzročiti veliko javnofinančno škodo. … bi utegnile Virantove izjave sprožiti plaz špekulacij o morebitni skorajšnji prošnji za pomoč Slovenije, kar bi ceno zadolževanja še dvignilo. In s tem Slovenijo de facto prisililo v prošnjo za pomoč. … Tovrstne izjave politikov so izjemno nespametne in škodljive. … Si Virant morda želi ciprskih pogojev za odobritev pomoči nasedlim bankam? … zato bi bilo smiselno, da politiki nehajo po nepotrebnem vrteti jezik in sprožati špekulacije.

Tole Damijanovo nakladanje (sedaj temu že lahko tako rečemo) je povzelo obilo medijev. Sam sem pa takoj nato zapisal tudi mojo oceno njegovega pisanja v blog zapisu Komu se je Damijan prodal.

Sedaj, po 4 tedih pa lahko že pogledamo, kdo je imel prav. Kako se je na Virantovo izjavo odzval mednarodni finančni trg?

Kot vidimo, je obrestna mera od takrat šla kar lepo navzdol. Za 0.6 odstotne točke. Kar je veliko. Seveda iz tega ne sledi, da je šla obrestna mera dol zaradi Virantove izjave. Ampak še težje, bomo pa ugotovili, da je zaradi njegove izjave obrestna mera šla gor, kot je špekuliral JPD. Koliko je bila torej izjava Jožeta P. Damijana na mestu? Je imel le smolo? Ali je pač šalabajzer? Ali pa gre za nekaj drugega? Na kar je namigovala Demokracija, ki je na moj blog zapis hudomušno odgovorila v članku Demokracija ve, komu se je prodal Jože Pavlič Damijan.

Sam sicer tega ne vidim kot neko tragedijo. Nihče ni nezmotljiv. In tudi nedolžne izjave, imajo lahko velike posledice. Prav pa je, da za nazaj včasih pogledamo, kdo je govoril neumnosti, čigave napovedi pa so se uresničile. In smiselno bi bilo, da še kdo drug neha po nepotrebnem vrteti jezik in sprožati špekulacije. Recimo JPD se bi lahko odločil za 1 mesečni molk.