Powerpoint prezentacije na TV

Zgodba gre nekako tako. Tast, star 80+ si je zamislil, da bi pa on raje svoje powerpoint kolaže, gledal iz kavča na TV, namesto da bi sedel za računalnikom. Kolaže mu redno dobavlja internetni znanec. Saj, v bistvu je kar lepo kaj lepega pogledati. Glede na to, da imajo sodobni TVji praktično vsi že USB, to ne izgleda prav težavno. Heh, kakšna zmota.

[youtube zkL7ordDdNg]

V bistvu nisem našel TVja, niti med tistimi z oznako Smart, ki bi to zmogli. PPT je pač priva Microsoftov format, in ga TVji pač ne marajo. Najdejo se v bistvu projektorji, ki to znajo, TVja pa nisem našel. Seveda je prva misel, da bi priključil zraven kakšno napravico, ki to zna predvajati. Recimo majhen PC, ali kakšen Androd HDMI dongl. Ampak roko na srce, kako naj mu potem razložim uporabo le tega, če ima že z TV daljincem občasno problem.

Po kar dolgotrajnem iskanju, sem na koncu pristal na tem, da bo najbolje da naredim konverzijo iz PPT prezentacije v video datoteko, ki bo kompatibilna z TVjem. In res, na netu mrgoli programov, ki to omogočajo. Vendar je že prvi mi kar dobro razblinil upe. Nato sem jih probal še več, in … no saj načeloma delajo. Ampak, ali je bil zvok zanič (ponavadi so v teh njegovih prezentacijah citre), ali je slika cukala. Je bila resolucija zanič, ali pa je crkoval. Večina je seveda komercialnih, vendar me noben ni prepričal, da bi bil vreden nakupa.

Sem pa na goole code našel powerpoint-to-video, ki mi je v bistvu dal vedeti, da zna Powerpoint 2010 že sam izvoziti prezentacijo v video. V wmw obliko sicer, ampak vseeno. Tale dodaten program pa le omogoči, da konverzijo pokličemo iz ukazne vrstice, on pa potem požene powerpoint, ki izvede konverzijo. Vendar! Žal izvoz ne izvozi zvoka, če je le ta uporabljen v tranziciji med posameznimi stranmi. In glej ga zlomka. Ravno tako je uporabljen v teh prezentacijah. Skratka izvožen video je ok, vendar brez zvoka.

[youtube pSlenb6iiSQ]

Vendar ima Office eno lepo lastnost v novejših oblikah njegovih dokumentov. Recimo pptx. To je v bistvu zip datoteka, ki vsebuje potem notri kupe XML datotek, pa slike in zvok v ločenih datotekah. Torej file shranimo kot pptx, le tega odzipamo, poiščemo wav, in imamo zvok. Nato pa z ffmpeg združimo video in zvok in shrnaimo v mp4 obliko, ki jo televizor lepo prežveči.

Skratka celotna konverzija izgleda nekako takole:

  1. Odpremo prezentacijo v Powerpointu
  2. Shranimo jo kot pptx
  3. Poženemo konverzijo v video (vmw), to traja kar nekja časa, tako da vmes podelamo zvok, pa še bomo morali čakati
  4. pptx preimenujemo v zip
  5. zip odzipamo
  6. poiščemo audio1.wav in ga preimenujemo v ime prezentacije.wav (da lažje vemo kateri wav pripada kateri prezentaciji)
  7. odpremo wav v standardnem widows sound recorderju
  8. shranimo nazaj v isto datoteko, pri čemer pa zamenjamo način enkodinga iz mp3 v PCM (to je potrebno, ker sicer ne moremo urejati)
  9. še vedno v sound recorderju izvedemo copy, in nato parkrat paste insert, tako da skupna dolžina zvoka preseže dolžino eksportiranega videa (ffmpeg namreč ne zna uporabiti zvoka v zanki, če je le ta krajši od videa)
  10. shranimo v isto wav datoteko
  11. in izvedemo ffmpeg -i prezentacija.wmv -i prezentacija.wav -qscale 1 -shortest prezentacija.mp4 (qscale 1 – obdržimo kvaliteto videa, shortest – odreži ko se krajši konča, če smo prav naredili zvok, bo le ta daljši in bo video vzet v celoti)

Voila, po teh enostavnih 11ih korakih, imamo mp4 datoteko, ki jo zna predvajati TV. Skopiramo na USB ključek in smo fertik.

Tastu sem sicer nabavil Philipsov SmartTv, malenkost z upanjem, da bo pa morda vseeno kakšna aplikacija, ki bo znala predvajati PPT, še bolj pa zato, ker bo morda ob obilici ostalih vsebin, pač pozabil na to. Pa morda ga bom sčasoma navadil, da ne bo rabil ključka, ampak bo šel enostavno na youtube gledat videe. Nad samim TVjem sem sicer malce razočaran. Saj vse dela, tudi voyo in browser. Ampak počasi. Pišuka, kot da ne bi mogli dati za 5 EUR boljšega procesorja not.

[youtube BN7C4obJesw]

No, seveda moram omeniti, da je teh kolaž prezentacij blizu 100, in še prihajajo. Export posamezne traja cirka 15 minut. Tudi, če paraleliziramo postopke, je to še vedno kar zajetna količina dela in predvsem časa. Tako da bom v naslednjem postu pa opisal, kako bom rešil, da bom ubil 100 muh na en mah.