100 dni vlade Janeza Janše – 3.5/14

100 dni vlade je običajno namenjenu temu, da se vlade ne kritizira, da se le ta lahko v miru pripravi za nadaljno delo. Vendar je SDS v svojem predvolilnem programu naravnost izzvala vse nas, da preverimo, ali so svoje obljube izpolnili. Na 6 strani se začne pregled desetih rešitev za prvih 100 dni.

Preden začnem z oceno, naj poudarim, da je težko neodvisno ocenjevati te zadeve. Glede na to, da sem kandidiral na listi stranke, ki je sedaj članica koalicije, se pravi vladna stranka, bom verjento pristranski. Kar pa le pomeni, da me lepo prosim argumentirano opomnite na kateri točki sem, in se bom trudil popraviti. Argumentirano, lepo prosim. Z komentarji na ta prispevek. To, da so nekateri prepričani sa se nam je zgodila itak najboljša vlada pod soncem, nekateri pa da večje katastrofe svet še ni videl, že vemo. Tega, lepo prosim, ni treba tukaj pisati in obrazlagati. Rabimo konkretne nerealizirane točke iz programa ali konkretne dokaze realizacije. Mnenja v smislu “vse je sranje osim pišanja” pišite kam drugam.

  1. Število ministrstev bomo zmanjšali na 10 (1/1)
    Ok, imamo 11 ministrstev, 12 ministrev in predsednika vlade. Cilj ni izpolnjen. Ampak zmanjšanje je bilo občutno, opozicija bi v bistvu rada še kakšno ministrstvo več. Skratka, jaz bi jim to priznal kot izpolnjeno obljubo.
  2. Pristopili bomo k socialnemu in medgeneracijsemu dialogi (1/1)
    Glede na to, da se je z večino sindikatov podpisal dogovor o varčevalnih ukrepih, je socialni dogovor potekal, malce manj pa medgeneracijski, saj pokojninska reforma še ni na tapeti. Tako da “pristopili so”. Upam, da se bo tudi uspešno nadaljevalo.
  3. Delež javne porabe bomo omejili na 45% (0/1)
    Ok, varčevalni ukrepi naj bi javno porabo nižali, ne vem pa, če pade pod to mejo. Vendar se je obljuba nanašala na ustavno določitev. Vendar izgleda da v ustavo ne bo prišlo niti zlato pravilo, ki bi omejilo zadolževanje. Ta točka se pravi ni bila izpolnjena, in izgleda da ne bo niti do konca mandata.
  4. Podprli bomo ustvarjalne in zmanjšali stroške dela (0.5/1)
    Žal izgleda da ta točka ni bila vzeta resno. Kapica na socialne prispevke je (vsaj za nekaj časa)  pozabljena zgodba, sprememb dohodninske lestvice pa tudi ni na vidiku. Je pa bila spremenjeno pravilo glede upoštevanja investicij, ki se sedaj 100% upoštevajo v olajšavah pri davku od dohodka podjetij.
  5. Podprli bomo podjetne (0.5/1)
    Ne, pavšalna obdavčitev majhnih podjetij ni bila izvedena. Upajmo, da bo kmalu. Je pa bila uzakonjena postopna sprememba višine davka na dohodek podjetij na končno 15% stopnjo. Ravno tako so bile sprejete olajšave za investicije ni pa ne duha ne sluha o davčnih počitnicah za nova podjetja. 50-50 bi rekel.
  6. Skrajšali bomo čas umeščanja objektov v prostor (0/1)
    Težko sodim, ampak nisem slišal, da bi se kaj tovrstnega zgodilo. Se motim?
  7. Odpravili bomo kreditni krč in terjali odgovornost za slabo poslovanje bank (0/1)
    Morda se je kaj takšnega res zgodilo, ampak do mene tovrstna informacija ni prišla. Razen, če pod to točko zavedemo imenovanje novega predsednika uprave NKBM. Ampak prej ne kot ja. Tudi 15. dnevni plačilni rok za posredne in neposredne proračunske mislim da ni bil uveden.
  8. Stanovanja v lasti bank bomo dali na trg (0/1)
    Mislim da to ni bilo realizirano. Bom vesel kontra dokazov.
  9. Veliki gospodarski kriminalci bodo obsojeni (0/1)
    Ah ja. Naiven tisti, ki je verjel, da se to lahko izvede v 100 dneh. Pa tudi ukrepov opisanih pod to točko, se niso dotaknili, kolikor se spomnim.
  10. Kadrovali bomo po sposobnostih in osebnem poštenju (0/0)
    Realizacijo te točke, nima smisla ocenjevati. Eni bodo rekli “seveda je bilo točno tako”, drugi pa “seveda je bilo točno kontra”. Dejstvo pa je, da so bili nekateri zamenjani z boljšimi od sebe, nekateri pa tudi s slabšimi. Tako, da predlagam, da se do te točke obnašamo, kot da je ni. Realno se o njej pač ne da razpravljati. 

    In sedaj še stvari, ki bi jih lahko uredili včeraj:

  11. Odstranili bomo obstoječe postaje na AC in odpravili ankasantstvo policije ob njih (0.5/1)
    Baje se je začelo, mislim da na eni postaji. Na drugih, pa se niti začelo še ni. To z inkasantstvom pa ne vem. Jaz jih ne vidim nič manj, in nič več kot prej. Morda pa le ne razumem obljube.
  12. Odstranili bomo objekte na notranjih mejah EU (0/1)
    pred dnevi sem šel čez Šentil, vse je bilo še tako kot prejšnjič, ko sem šel tam. Pa tudi sicer nisem zasledil nič v medijih. [popravek: v današnjem Delu (22.5.2012) je članek, da so en nadstrešek nad mejnim prehodom odstranili. Iz članka sodeč, pa nekega pospeška ta vlada na tem področju ni dala, saj je bil to rezultat 2 (dveh) let dela. In našteti so še mejni prehod, ki še čakajo in čakajo in čakajo,….]
  13. Področje koncesijske javne dimnikarske službe ….. (0/1)
    …. nismo spreminjali.
  14. Uvedli bomo enoten pritožni organ zoper upravne odločbe na prvi strani …. (0/1)
    … nekoč.
  15. Uvedli bomo en plačilni nalog za podjetnike (0/1)
    Žal jih sam še vedno plačujem par. Ne vem točno kaj so s tem mislili, ampak dvomim, da se je kaj spremenilo.

Suma sumarum, pri najboljši volji, pridem do 3/14 morda 3.5/14 (eno sem zanalašč spustil). Žal. Rad bi naštel več. Res bi rad. Ne zavoljo vlade, pač pa zavoljo nas vseh in prihodnosti naših otrok.

Verjamem, da je vlada naredila še marsikaj drugega. Ampak kaj ti pomaga, če obljubiš da boš pokosil travo, pa potem namesto tega nahraniš maško? Ja, saj mačka je sita, ampak trava je pa še vedno neprehodna. In lepo bi bilo, če bi se nadzor nad obljubami politikov izvajal redno, ker le tako jih lahko počasi prisilimo, da se začnejo obnašati odgovorno, ne pa da le otresajo lepe besede in sladke obljube, na katere potem pozabijo.

Kako vlada vidi svojih 100 dni so zapisali in objavili tudi pri SDSu.

Ne glede na, lahko kar zapišem, slab točkovni rezultat, ki je v bistvu negativen, pa moram poudariti svoje zadovoljstvo z tem, da je vladi dejansko uspelo v socialnem dogovoru dogovoriti znižanje plač javnim uslužbencem skupaj z odpravo plačnih nesorazmerij, da se bo tudi ta zgodba zaključila. To je vsekakor pozitivno. Sicer se lahko zgodi, da bo tudi to še padlo v vodo, ker se namreč policijski sindikati nekako ne strinjajo in je referendum še vedno v zraku, ampak menim, da vlade sedaj referenduma ne bi smelo biti strah.

Vidi se tudi, da so bile obljube pisane precej pod vplivom predvolilne obljubne evforije, ker za par točk je bilo vnaprej jasno, da se pač ne dajo izpolniti v 100 dneh. Ampak to je problem tistega, ki jih je zapisal. Naj se kar zgovarja na to, da je itak jasno da se ne da uresničiti, če si upa. Ali pa naj drugič malce bolj razmisli.

Upam, da bodo preostale točke izvedli v naslednji 100 dneh. Kar prerado se namreč lahko zgodi, da bodo po začetnem navdušenju malce zaspali in po poletnih počitnicah preklopili na bolj Pahorjanski tempo. Pa ne tekaški.

Naj še enkrat poudarim, da sem ocenjeval uresničitev SDSovih objub in ne vladnih. Glede na moč SDSa v koaliciji, se sicer lahko malce zgovarjajo na koalicijo, ampak dvomim, da so koalicijski partnerji nasprotovali katerikoli izmed teh točk.