Grška zgodba na naslovnici Sobotne priloge

Vsekakor ne moremo preskočiti opisa trenutnega stanja v Grčiji v današnji Sobotni prilogi. Sicer ne vem koliko je to vse res, ampak glede na to, o kakšnih protestih so poročali iz Grčije v zadnjih dveh letih, ne dvomim preveč v napisano.

Grčija se pospešeno spreminja v klasično državo tretjega sveta. Brezposelnost med mladimi je pretekli teden presegla petdeset odstotkov. Socialna država izginja s svetlobno hitrostjo. Pokojnine so se v zadnjih mesecih – vse po nalogu evropskih institucij – v povprečju znižale za dvesto evrov. Minimalna plača je s slabih 800 padla na 568 evrov. Letos bo delo izgubilo 15.000 javnih uslužbencev. Država se krči na vseh ravneh. Najbolj pada po šolstvu in zdravstvu. Še huje je v zasebnem sektorju, kjer plače zamujajo tudi po leto dni, zahtev sindikatov pa ne posluša več nihče. Kriza je za lastnike in direktorje podjetij absoluten alibi za vsesplošno mesarjenje. Ulice Aten so polne beračev in novih brezdomcev. Mnogi izmed njih so še pred letom ali dvema živeli udobno urbano življenje. Ostala jim je le ulica, kjer pa v boju za preživetje vlada huda konkurenca. (Boštjan Videmšek, Atene, Sobotna priloga, 7.4.2012)

Ali si predstavljate, kakšno bi bilo poročilo, če EU Grčiji ne bi namenila ogromnih finančnih inekcij, in bi zaradi popolne kreditne nezmožnosti ne govorili o minimalni plači 568 EUR, ampak o neizplačanih plačah v javnem sektorju. Tudi zdravnikom, učiteljem in morda celo policiji. In v tem primeru učitelji verjento ne bi stavkali en dan, ampak enostavno ne bi več delali sploh. Čemu bi, če pa ni več plač. Pa ne samo oni. Čemu bi dacarji sploh še davke pobirali? Si predstavljate opise iz Grčije v tem primeru?

Verjetno bi v tem primeru brali še hujše zgodbe. Če jih sploh bi. Popolnoma verjento namreč je, da bi v tem primeru že imeli državljansko vojno morda celo vsesplošno anarhijo, in bi Grčiji, namesto finančnih inekcij pošiljali modre čelade. Pretiravam? Morda, ampak zakaj hudiča bi katerakoli politična stranka oz. koalicija pristala na takšno trpinčenje svojega ljudstva, kot ga očitno doživlja pod prisilo EU, če ne bi verjeli, da je to manj slaba pot? Vsakemu, še tako zabitemu politiku je jasno, da pri takšnem stanju nima kaj računati na ponovno izvolitev. Čemu bi torej pristali na to, če bi obstajal vsaj žarek upanja, da se da tudi drugače?

Grčija doživlja takšne travme kljub temu, da ji je EU namenila ogromna sredstva, svoj delež smo prispevali tudi Slovenci. Ni pa Grčija edina država s težavami in le vprašanje časa je, katera bo naslednja. In roko na srce, bolje je biti na vrsti prej kot kasneje. Ker kasneje vprašanje, če bo EU sploh še sposobna pomagati. Pomoč Grčiji je Slovaška že zavrnila. Pri naslednji državi, se ji bo lahko pridružila še katera država. In čedalje manj bo ostalo za pomoč.

V zadnjem času je popularno ugotavljati, da gre le za vladno propagando, ki se je pač poslužila najmočnejšega čustva, strahu, za PR svojega varčevalnega programa. Morda res. Morda pa vseeno nekateri živijo v zanikanju realnosti, saj pač še nikoli v življenju niso nič realnega počeli.

Ne vem, morda sem res zaveden. Samo meni se zdi logično, da ne moreš pojesti več kot pridelaš, in ne zapraviti več kot zaslužiš. Na kratek rok seveda lahko, nekateri tudi na dolgi rok, vsekakor pa ne VSI za VEDNO. To pač ne gre.

In, če kdo misli sedaj ugotavljati, da z tem pisanjem želim le ugajati trenutni vladajoči opciji, naj se lepo spravi brati poste, ki sem jih pisal leto, dve ali več nazaj.