Vladni ukrepi

Z današnjimi vladnimi predlogi, ki obravnavajo še prihodkovno plat, je sedaj paket popolen. Vlada predlaga posege na zelo zelo širokem področju. Popolnoma jasno je, da bo vsak ocenjeval predloge glede na to kar pomenijo njemu osebno. Nikakor ni za pričakovati, da bo nek uradnik v javnem sektorju zadovoljen, če bo dobil 10% nižjo plačo. Ne moremo pričakovati, da bodo zadovoljne bodoče mamice, ki bodo deležne nižje porodniške, niti sedanje mamice (in očki), ki bodo po novem morali plačevati vrtec tudi za drugega otroka.

Vlada se je očitno odločila stopiti naproti sindikatom in tako predlaga uvedbo davka na finančne transakcije, dodatnega dohodninskega razreda in povišanje obdavčitve dohodkov iz kapitala za 5 odstotnih točk.

Pri teh slednjih se sicer globoko strinjam z Semoličem, ki je dejal, da bi tovrstni ukrepi bili simbolično zelo pomembni. Ja strinjam se s Semoličem. Gre za simbolično, in samo simbolično, pomembne ukrepe. Dejstvo namreč je, da tisti bolje plačani posamezniki, ki bi jih želeli dodatno obdavčiti, bodo že najeli ustrezne strokovnjake in se temu izognili. Ampak, če so sindikati zadovoljni s simboliko, naj jo pač imajo. Nekaj jim je pač potrebno dati.

Osebno me recimo povišanje obdavčitve dohodka iz kapitala direktno prizadane. Vendar, če bo vlada držaa besedo, in hkrati znižala obdavčitev od dohodka podjetij, se meni relano nič ne spremeni. Se pa s prenosom dela obdavčitve od ustvarjanja dobička, na izplačilo, definitivno stimulira vlaganja v podjetjih, kar je zelo pozitiven ukrep.

Sindikati tudi igrajo staro igro odlašanja. Rabimo več časa za pogovor in usklajevanje. Do novega leta. Kot da ne bi vsak mesec pomenil dodatnih 100 mio višjega proračunskega primankljaja. In vsak miljon bo treba pokriti. In več kot ga bo, več bo tudi obresti. In dlje ga bomo odplačevali. Gospodje sindikalisti, vrag je odnesel šalo. Dovolj je bilo časa, sedaj je potrebno učinkovito in hitro zapreti to zgodbo, kakorkoli že. Odlašanje ne rešuje nič.

Pogosto se tudi omenja, da bi odprava sive ekonomije lahko v veliki meri pomagalo k odpravi proračunskega primankljaja. Ja bi. Pomagalo bi tudi, če bi pod ljubljanskim gradom našli rudnik zlata in v prekmurju bogata nahajališča nafte. Siva ekonomija je problem. Problem, ki ga v 20 letih nismo uspeli niti zmanjšati, kaj šele odpraviti. Tako da le največji naivnež lahko pričakuje, da se da to odpraviti na hitro, in že recimo v letošnjem letu s pomočjo tega zniža primankljaj. No, morda se bi to celo dalo narediti. Ne vem pa, če bi takšne učinkovite metode želeli videti na naših ulicah.

Ob tem pa se seveda pozablja na znano povezavo med višino obdavčitve in stopnjo sive ekonomije. Jasno, če te želijo obdavčiti s stopnjo, ki jo dojemaš kot nepošteno, se ti bo zdelo pravično, ne le ugodno, da se temu v čim večji meri izogneš. In obratno. Če smatraš stopnjo obdavčitve kot pošteno, zavedajoč se tudi javnih strotiev, ki jih dobiš za ta denar, se davkom ne boš izogibal. Nižanje nekih davkov tako v bistvu pomeni borbo proti sivi ekonomiji. Res pa je, da nižanje ne bo odpravilo toliko sive ekonomije, kot jo je predhodno višanje povzročilo. Pa tukaj ne gre le za sivo ekonomijo, gre tudi za popolnoma legalna izogibanja preko prenosa podjetij ali poslovanja v tujino. Vse to povzročajo visoki davki.

Še nekaj je postalo jasno ob teh “pogajanjih”. Da dejansko sploh ne gre za pogajanja. Na prvi predlog vlade, so sindikati že začeli z organizacijo stavk. A ne pridejo stavke na vrsto na koncu pogajanj? A ni normalen redosled pogajanj takšen, da ena stran predstavi svoj predlog, druga svojega, potem pa daj-dam, in se najdeš ali pač ne, ponavadi nekje vmes? Še bolje je, če pred tem definiraš neka skupna izhodišča, skupen cilj, pa potem znotraj teh okvirjev iščeš konsenz. Če pa na prvo žogo odgovoriš z najradikalnejšim odgovorom, to pa nekako ne spominja na pogajanja.

Kakorkoli že, ne smemo biti naivni. Spomnimo se na Grčijo in ne dneve ampak tedne, ne protestov ampak praktično vojne. Goreči avtomobili, solzivec, množični ognjeviti protesti, tedenske stavke, ki jih bomo občutili. To nas čaka! Ne verjamem, da je katarza možna, brez tega. Kolikšna bo pa intenzivnost, bomo pa videli. Upam da bo čim nižja in srčno upam, da bo ministrska ekipa zmogla pogum in se pridružila protestnikom v prvi vrsti z velikim transparentom “Za ljudi gre!”.

Naj se pustijo izžvižgati (to bodo tako ali tako). Naj pokažejo, da jim gre dejansko za ljudi. Nenazadnje se bo še tako ogorčenemu človeku po eni uri dretja da je Janša karkoli že je, to zdelo malce neumno početje se bo pomiril in odšel domov.