Konsolidacija telekomunikacijskih storitev

Ko sem na začetku leta dobil račune od Mobitela, ki so presegali 50 EUR, in od T2, ki so presegali 100 EUR, sem se malce zamislil. Ali ne bi šlo ceneje. Storitve, ki sem jih takrat uporabljal so bile nekako naslednje:

  • 1 x povezani 33 pri Mobitelu
  • 5/5 internet pri T2
  • ipTV pri T2
  • 2 x stacionarni telefon pri T2
  • 1 x mobilni telefon pri T2

Gre za družinsko rabo, sam res ne potrebujem 4 telefonskih številk. Za vse našteto sem plačeval povprečno 158 EUR (stooseminpetdeset evrov) mesečno (povprečje 4 mesecev). Ne vem, meni se je to zdelo ogromno.

Zato sem se odločil za menjavo in pri T2 vzel paket T3 – brezčasni VDSL ki vsebuje:

  • 10/2 internet
  • 2 x mobilni telefon
  • ipTV

Dodatno pa sem vzel še:

  • 1 x stacionarni telefon (enega tako ali tako nisem uporabljal)
  • 1 x HDTV vmesnik za TV (prej sem imel navadnega, takrat se je pa ravno začenjal fuzbal)

In sedaj prihaja povprečen račun okoli 90 EUR (devetdeset evrov) mesečno (povprečje 3 mesecev).

Seveda čisto direktna primerjava ni mogoča. Glavna razlika je pri mobilnem telefonu, ker sem sedaj praktično brez podatkovne povezave, ki pa jo resnici na ljubo, niti ne pogrešam preveč, čeravno sem jo pred tem kar obilo uporabljal. Ampak povezano z menjavo telefona (na slabše :-))) tega res skorajda ne pogrešam. Sicer je pa po izkušnjah na mobilniku pametno uporabiti GSM only signal (ne UMTS), ker potem si skoz vezan na mobitelovo omrežje (nacionalni roaming) in vse lepo dela. Pri UMTS povezavi na T-2 omrežje pa se občasno dogajajo čudne stvari, ker je signal ponekod pač prešvohoten. Mobitel ima tudi več storitev, kot je recimo zgrešeni klici ipd… ampak ne vem, če je to vredno dodatnega denarja.

Tudi internetna linija je glede na mojo uporabo malce slabša, imam pa zato boljši TV signal.

Razlika skoraj 70 EUR pomeni 43% prihranek. S tem si lahko v par mesecih kupim nov telefon, za katerega bi recimo bil pri Mobitelu zvezan za dve leti.

Vsekakor se splača preveriti konkurenco, in glasovati z nogami. Prosti trg ima svoj pomen le, če smo potrošniki gibljivi in prilagodljivi in izbiramo tiste, z najugodnejpimi ponudbami. Dokler v naše kraje na zaide optika, je to izgleda T-2. Ko bo pa prišel kakšen optični kabel v bližino, bomo pa izvedli novo konsolidacijo.

PS: Baje je Mobitel pred časom še malce podražil svoje storitve (T2 je to naredil še malce prej). Le zakaj me to ne zanima :-))

PPS: Minutka za slovenski jezik: konsolidácija -e ž (á) knjiž. utrditev, okrepitev: skrb za notranjo konsolidacijo države; konsolidacija položaja / pripomoči h konsolidaciji v Evropi / izvesti konsolidacijo ◊ fin. združitev več starih dolgov v enega; sprememba kratkoročnega posojila v dolgoročno