Rešitev krize je v liberalizaciji

Kmalu po začetku finančne krize, ki se je prevesila v gospodarsko recesijo so se oglasili mnogoteri razumniki, ki so vsi v en glas za krizo okrivili (neo)liberalizem. Da je kriva prevelika deregulacija, preveč svobode, preveč zasebne pobude ki ima za cilj dobiček in podobno.

Da ni problem v premajhni regulaciji ampak predvsem v nesposobnosti državnih uradnikov, ki naj bi to regulacijo izvajali, ni bilo za pomisliti.

Kakšno pa je sanje danes.

Pahor kot enega glavnih ukrepov proti krizi napoveduje povečanje zasebne gospodarske pobude. Temu bi pomagal z liberalizacijo trga dela, predvsem z znižanjem ali celo odpravo odpravnin ob odpuščanju delavcem. S odpravo težav pri odpuščanju se seveda odpravljajo tudi težave pri zaposlovanju.

Drugi ukrep je zgornja meja osnove za prispevke za socialno varnost. Do sedaj so bili prspevki linerano odvisni od višine plače. 5x višja plača, pomeni 5x veišje prispevke. Pa čeprav recimo pri zdravstvenih storitvah nisi deležen 5x več ali boljših storitev. Pahor napoveduje liberalizacijo na tem področju z določitvijo zgornje meje prispevkov. Tisti z visokimi plačami, bodo plačali manj prispevkov kar se jim bo poznalo pri neto plači.

Tudi ukrep dviga DDVja, ki je ENOTEN za vse je liberalni korak. Korak k enotni davčni stopni. Ker ta davek plačujemo vsi enotno.

Ukrep dviga minimalne osnove za prispevke za samozaposlene in dvig davka od dividend in kapitalskih dobičkov sta koraka v drugo smer.

Janša pa je v svojih predlogih še radikalnejši. Vse podpore je vreden njegov predlog da se javna poraba omeji na 46% BDPja, v naslednjih letih pa se naj še dodatno zniža. Ja. To bi bilo potrebno zapisativ ustavo. Dosedaj je namreč kar nekako vladalo prepričanje, da je državna malha vreča brez dna, kot lonček iz pravljice lonček kuhaj.

Dodatno bi tudi znižal davek od dohodka podjetjem (na 18%). Povečal pa bi tudi splošno davčno olajšavo, tako da do 600EUR mesečne plače, dohodnine ne bi bilo.

Oba vodilna politika pozicije in opozicije se ob tej gospodarski krizi torej zatekata k liberalizmu. Torej k temu, kar je po mnenju marsikoga krizo povzročilo. ampak to ni nič nenavadnega. Ob vsaki večji tragediji se namreč ljudje zatečemo h koreninam. K bistvu. In liberalizem izhaja iz osnovnih človekovih vrednot, med katerimi je SVOBODA na zelo visokem mestu.

Vsekakor pa se ni prehitro za veseliti nenadnega razodetja vodilnih slovenskih politikov. Ne pozabimo, da so Janezu Janši h zmagi na prejšnjih volitvah obilno pomagali tki. mlado ekonomisti, ki so mu dali možnost da predlaga oziroma izkoristi reforme za svojo politično kampanijo. Reforme, ki jih ni bil sposoben izvesti.

Janši reform v bistvu ni bilo potrebno izvesti, kajti svet je bil v konjukturi in tudi zato se je lahko bahal z dobrimi rezultati. Pahor te sreče nima. Dolg države nezadržno rase, in to ne bo ostalo neopaženo. Z reformami dolgo več ne bo mogel odlašati.