Včeraj je demonstriralo 30.000 slovenskih delavcev, upokojencev in študentov

Po poročanju 24ur.com se je včerajšnjih demonstracij kljub slabemu vremenu udeležilo cirka 30.000 ljudi. Danilo Kozoderc na svojem blogu piše, v kakšni obliki bi bile demonstracije lahko precej bolj koristne s tem pa bi bile tudi precej bolj pozitivno sprejete. Po odzivih sodeč so demonstracije čedalje manj prijazno sprejete. pri nekaterih zato, ker pač podpirajo trenutno politično opcijo, ki je na oblasti, in v demonstracijah vidijo Janševsko zaroto. Pri drugih enostavno zato, ker se zavedajo realnosti trenutka, in da če nimaš kje vzeti, ne moreš dati. Tretji so pa tako ali tako vedno proti.

Iz 24ur.com
Iz 24ur.com, foto: Dare Čakeliš

Počasi se tudi kaže, da imajo sindikati čedalje manjše zaupanje ljudi. Saj se spomnimo nedavnih dogodkov v Gorenju, ko so delavi svojemu sindikatu lepo odkazali mesto, ki mu gre. In sami uspeli doseči to, za kar so se zavzeli.

Kljub temu pa ne smemo spregledati pomembnih premikov v demonstracijah. Še pred časom je bilo malodane krivoverstvo, če je kdo omenjal višanje neto plače skozi nižanje davkov. Danes so nižji davki tudi za sindikate ena glavnih metod, s katerimi bi delavci lahko dobili več v žep. Ne pozabimo. V Slovenija ima med najvišjimi obdavčitvami dela na svetu. In ni težko ugotoviti, da zaradi hude progresije, se tisti bolje plačani poslužujejo raznih načinov da to progresijo obidejo, s tem pa se nemalokrat izognejo tudi ostalim davkov. In to legalno. Tako da teža davkov ostaja na tki. “odvisni delovni sili”. Se pravi delavcem. In tudi zato, vlada ne more enostavno nižati davkov.

Druga ost, ki je naperjena proti vladi pa je, učinkovitost javnega sektorja. Splošno mnenje je, da le to gospodari slabo. Da je premalo učinkovito. Še posebej, če pod javni sektor prištejemo še podjetja, ki so nacionalno interesno v državni lasti. Seveda skupaj z managerji in bivšimi managerji z lepimi odpravninami, ko so morali ta podjetja zapustiti. Saj se vsi še spomnimo Kramarjevega miljončka. V EURih. Ki je šel v nos tudi Pahorju, pa si je potem raje zatisnil nos, kot da bi smrdljivo prakso popucal.

Enotna davčna stopnja se kot rešitev za del teh tegob ponuja kar sama po sebi. Enostavnejša obdavčitev, enostavnejši sistem, pomeni manjši potreben državni aparat za pobiranje davkov, ob sočasnem višjem izplenu, ker je takšen sistem priznan kot pravičen tudi pri dobro plačanih, ki se s tem ne bodo več izogibali obdavčenju. Seveda gre vodilnim sindikalistom v nos predvsem to, da bi bili bolje plačani na ta način manj obdavčeni kot sedaj, ampak ko bodo razumeli celotno zgodbo, se bo tudi to obrnilo.

Počasi se izoblikuje javno mnenje, ki ga Liberalci zastopamo že vrsto let. Majhna in učinkovita država. Svoboda posamezniku. Ciljno usmerjena socialna država, z jasno socialno politiko, ki se ne sili v vse pore življenja. Upam le, da bomo volilci to spoznali v večini, še preden bo minimalna država nastala kar sama od sebe. Ker bo pač izstradana do kosti. Skupaj z delavci. Takrat seveda bo prišlo do spremembe politike. Ker za sedanje politike vse skupaj ne bo več zanimivo. ker ne bo več kaj pobrati. Upam, da bo večina odprla oči že mnogo pred tem.

PS: Še par zapisov o demonstracijah: