Avstrijska Štajerska

V počastitev podaljšanega konca tedna s praznikom OF smo se odpravili na Avstrijko štajersko. Pač pelješ na sever in nimaš kaj falit. Avstrija je zelo podobna naši gorenjski, ali pa je obratno. Vsekakor pa me vedno znova preseneča ta njihova urejenost. Za razliko od slovencev, ki imamo okoli hiš vedno kaj prislonjeno, imam v Avstriji vedno občutek da je vse urejeno. No, tokrat sem našel tudi konkreten dokaz, da to je dejansko urejeno ne pa da je tako že samo po sebi. Tele grabljivci listja so poslikani nedaleč od Ljubelja na avstrijski strani. Komu na čast se spopadajo z tistim listjem v strmem bregu, je jasno verjetno le njim samim, in ostalim miljonom avstrijcem, ki skrbijo da imajo deželo takšno, da krepko spominja na neko kičasto pravljico.imgp3463

Kič sicer povezujemo z množico nekih detajlov, ko se recimo na neko oblekco našije še par sto raznih dodatkov, ampak meni se ravno tako zdi kičasta angleška (ali avstrijska travica), kjer je nekdo z oblutkom za detajle odstranil vsak listek, izravnal vsako krtino, pograbil vsako posušeno travico in verjento pobarval vsako biljko v neprimernem odtenku. To zadnje moram sicer še preveriti, ampak soraj bi stavil, da počnejo tudi to.

Poleg lepo urejenih travnikov pa dokaj pogosto na avstrijskem poganjajo razni gradiči, cerkvice in podobno na hribčkih, verjento bolj obrambnega značaja. Kar le potrjuje kičizem, ki se je razpasel po Avstriji.imgp3485

Zanimivo da imajo v Avstriji cenejši diesel kot je pri nas. Ali ni bilo ves čas ravno obratno? Morda so pa Avstrijci slišali Janševe nasvete poziciji, da naj pocenijo bencin. V prihajajočih mesecih, ko bo Slovenija precej tranzitno obremenjena je to vsekakor dober nasvet. Če bi imeli najcenejši bencin v tem delu, bi prav gotovo vsak tranzitni turist pri nas tankal polno. Kar bi se močno poznalo tako državi, kot tudi trgovcem.

Prenočili smo v penzionu Moser, ki je sicer dokaj v hribih, verjento jim pozimi in poleti kar dobro laufa, ta vikend pa smo bili skoraj edini gostje. Penzion je bil na 1200m nadmorske višine. Snega sicer ni bilo več, čeprav se vidi, da je nedolgo nazaj še bil. Penzion je čisto avstrijsko opremljen, čisto toliko, da meji na brezmadežnost, hrana ukusna, gostitelji pa izjemno prijazni. Kar jim sicer ne pomaga pri znanju angleščine, ampak je bilo kar ok.