Ceste in promet v Avstriji

Zadnje čase je bilo v Sloveniji kar nekaj odmevnih prometnih nesreč:

Sploh zadnja je izjemno tragična, ker so punce naredile čisto vse, kar so lahko, da bi se zabava ne končala kot cestna tragedija.

Po prvi nesreči v Celju, so na POP TVju pripravili Trenj, o čemer se je razpisal tudi udeleženec debate Anže (http://anze.info). V oddaji so ponovili tudi nekaj, kar sem slišal že večkrat. Da slovenski vozniki v Avstriji vozimo popolnoma drugače kot doma. Da v Sloveniji divjamo, v Avstriji se pa kar nenadoma držimo vseh predpisov in pravil. No, pa omenjeno je bilo tudi to, da so v Nemčiji ceste okrivljene za več kot 20% prometnih nesreč. pri nas pa … nekje blizu nule.

In na izletu po Avstriji, sem bil tako malce bolj pozoren, kakšne so kaj razmere pri njih. Resnici na ljubo je treba tudi dodati, da sem dva dni vozil med vikendom, le danes pa tudi med delovnim dnem.

Prva ugotovitev je povezana z cestami. Ceste so v Avstriji nekajkrat boljše kot v Sloveniji. Nobenega flikanja, nobenih lukenj. Nobenih neravnin. Pa to velja tako za avtoceste, regionalne, lokalne, kot tudi za bolj hribovite, ki so namenjene bolj občasni vožnji, kot rednemu prometu. Povsod so urejene. In ko potem zapelješ na Ljubelju nazaj v Slovenijo, vidiš razliko. Razliko v obliki flik na flike. Visečih razpokanih robov, lukenj,… Seveda, zima je bila. Cestna podjetja še niso imela časa popraviti zimske škode (z novimi flikami na flike). Razumljivo. Mi si ne moremo privoščiti tako kot Avstrijci, ki pozimi pač pošljejo svoje ceste na sončenje na Karibe ali Tajsko.

Sam sicer spadam med bolj razmišljujoče voznike. Ki razmišlja čemu so ceste delane z mislijo na 200 km/h (čeprav seveda nihče ne bo toliko vozil), čemu avtomobile delajo da prenesejo 200 km/h (seveda nihče ne bo toliko vozil), pa tudi pri razvoju gum testirajo na 200 km/h (seveda nihče ne bo toliko vozil) … če potem vozimo 100 km/h ali 130 km/h?? In v pomanjkanju pravega odgovora pač malce bolj pritisnem na plin. Se zgodi. Tudi v Avstriji. Kjer pa sem opazil, da ljudje dokaj striktno zmanjšajo hitrost v naseljih. Nekako tako, kot pri nas, 1 teden po spremembi kazni. Tam se je ta navada obdržala. Sicer bi pa težko rekel, da vozijo kaj bolj počasi kot pri nas. Moj občutek je bil, da se vozi zelo podobno kot pri nas. Seveda se pa najdejo tudi tam takšni, ki še bolj razmišljajo kot jaz. Ki razmišljajo o 300 km/h. In ker je varen in odgovoren voznik, potem vozi le kakšnih 220 km/h po lokalni cesti.

Kakorkoli se je pa vedno dobro zavedati enega dejstva. Ne glede na to, kdo vse je lahko odgovoren za nesrečo, ali cesta, avtomobil ali drug voznik, na koncu si VEDNO SAM. V tistem trenutku si SAM (če imaš srečo) vsekakor ti pa ostali ne morejo kaj prida pomagati. In, če se zgodi, da potem nekje od zgoraj opazuješ nadaljevanje razpleta dogodkov, ko se odloča kdo je kriv in kdo ne, kdo je odgovoren in kdo ne, ti vse to bolj malo koristi. Vsekakor se je potrebno potruditi, da se čim manj zmanjša verjetnost nesreče, tudi ukrepi, ki jih je omenil Anže, ampak na koncu je vendarle vsak SAM. Zato pamet v roke.