Še en crknjen disk

Kupil sem nov 1,5TB disk, da ga vstavim kot tretjega v moj Drobo, in ko pridem domov, odprem paket, pogledam na računalnik, vidim zanimivo sliko:

Skratka crknil mi je obstoječi 1,5TB disk. Morda je pa to sreča, ker sem ga takoj lahko zamenjal z ravnokar kupljenim. In malce kasneje je bila slika naslednja:

In sedaj pravi, da bo še kakšnih 20 ur kopiral, potem bodo pa podatki spet varni. Tretji rumeni bay pa pomeni, da naj mu dam še enega not, ker mi placa že počasi zmanjkuje.

No, zaenkrat kaže, da vsaj podatkov nisem nič zgubil, kar pa ni bilo enako, ko mi je nedavno nazaj crknil disk na macbooku. Sicer sem imel backup, in to na tem drobotu, in se je lepo restavriral. Le da sem izklopil backapiranje /temp direktorija, kjer pa sem imel eno virtualno windows mašino, na njej pa podatke, ki so žli v maloro.

8 Responses to “Še en crknjen disk”

 1. Hm,…..

  Ravno pravi cajt da si nabavil tale “rezervni” disk … Zdaj bo treba še po enega.

  Mi pa nekaj ni jasno? Ta DROBO se hvali s 16TB… kako jim že to uspe?
  Če prav razumem RAID potem to nekako ne gre supaj… Če maš 4 x 1TB diske notri, in imaš vklopljen RAID 1 potem imaš v bistvu na voljo 2TB.

  tud že maš not 4x po 1,5TB (več trenutno itak ni na trgu) še vedno dobiš samo 3 TB v RAIDU.
  Če nimaš RAID 5 je seveda ta kapaciteta podvojena 4TB v primeru 1Tb diskov oz 6TB v primeru 1,5 TB diskov.

  od kje jim toraj 16TB? Kompresija podatkov?

 2. Na trgu so že 2TB.

  Fora je pa v tem, da se on predstavi da ima 16TB, v resnici jih pa nima. Pri meni konkretno z dvema diskoma ima konkretno 1TB na voljo. S tem pa dobim to, da ne bom rabil delati novih particij, če bom dal notri nekoč diskov za res 16TB. Če bi imel sedaj particijo 1TB, bi ob naslednjem disku moral particijo večati. Kar pa je lahko problem.

  Sicer pa izgleda da je težava v firmwaretu diska. Ko bo popatchan, naj bi bilo ok. Svašta.

 3. Opet firmware….
  moj Qnap ima tudi težave z diski 1,5TB Segate.
  No mogoče je to povezano.

  Sicer mam 1TB diske tako da teh težav nimam…

 4. Seagate Barracuda družina 11 ima zanič firmware. Diski so praktično neuporabni, če niso iz serij narejenih na Kitajskem in revision C, če se ne motim. Problematična naj bi bila cela serija 11, s poudarkom na 1,5 TB diskih, ki so totalne smeti, če niso iz prave serije. Žal, nimaš sreče – nesi zamenjat in teži kot gluh odojek, dokler te ne uslišijo …

 5. Tale z “gluhim odojkom” mi je pa všeč…

 6. Prihodnost je pri tebi…. … Danes smo že jutri … Čez ene 6 ur daj Copy/Paste borzne tečajnice… Mogoče bom kaj zaslužil.

  PS: uro maš naprej na strežniku

 7. @Truba – ali firmware patch kaj pomaga?

 8. [...] Prejšnjič sem pisal, da mi je crknil en disk v mojem drobo diskovnem polju. Nato pa sem na njihovi strani naletel na to opozorilo, o problematičnih seagateovih 1,5TB diskih. Pogled na moj “crknjen” disk, in informacije na seagatovi strani, so kazale na to, da je disk iz serije z pokvarjenim firmwareom. [...]