Uporaba enakih diskov v diskovnem polju

Prejšnjič sem pisal, da mi je crknil en disk v mojem drobo diskovnem polju. Nato pa sem na njihovi strani naletel na to opozorilo, o problematičnih seagateovih 1,5TB diskih. Pogled na moj “crknjen” disk, in informacije na seagatovi strani, so kazale na to, da je disk iz serije z pokvarjenim firmwareom.

In res, potegnil sem dol firmware update, se vrnil par desetletij nazaj in namestil now firmware na disk. Par desetletij zato, ker se updatea tako, da iz CDja zbootaš računalnik v FreeDOS in potem tam poženeš nekaj, kar ti updatea firmware na disku. Pred tem pa moraš ročno odklopiti vse ostale diske. Kako bi to izvedel brez PCja se mi ne sanja. Sedaj sem dal disk nazaj v drobota in trenutno dela ok.

Sedaj si pa predstavljajte, kaj bi bilo, če bi imel takšne potrebe, da bi ob nakupu drobota, kupil še 4 enake takšne pofailane diske. In ko bi crknil prvi, bi rabil recimo tri dni, da kupim nadomestnega, vmes pa podatki niso več varni pred morebitnim izpadom še enega diska. In, če crkne zaradi serijske napake, je zelo vrjetno, da bodo crknili približno hkrati.

Zato zelo dobro razmislite naslednjič, ko boste kupovali nov disk za v diskovno polje. Ali kupiti enakega po možnosti iz iste serije, ali pa čisto drugačnega. Sam imam žal sedaj dva seagatova 1,5TB, ki pa na srečo nista iz iste serije, in se lahko tolažim s tem, da je precej manj verjento, da bosta crknila hkrati.