Startups na FOWA

Sicer v resnici o tem ni bilo prav veliko debate, je bilo pa vseprisotno. Namreč večina podjetij na razstavnem prostoru je bila zelo zelo mlada. Recimo da imajo portal zunaj mesec, dva največ pol leta.

Pa tudi predavateljev je bilo veliko takšnih, pri katerih je bilo nekako pomembnejše kje so bii prej, ker trenutna firma je pač start-up, za katerega so verjetno dobili močne investitorje tudi na osnovi prejšnjega dela oz. uspeha.

Iz tega vidika sta bila zanimiva tudi dva izbora. Prvi za idejo za portal in drugo za idejo air aplikacije. Za oboje je bilo nagrade par tisoš funtov. In komisija 3 oz. 4 ljudi, z izkušnjami na tem področju.

Za portalno idejo so se potegovali naslednji projekti:

1. phonefromhere.com – tipček v belih rokavicah je predstavljal inkorporiran telefon na spletno stran, recimo banner. Vidiš banner, želiš poklicati, klikneš, in že govoriš z ponudnikom. Glavna prednost pa da ni potrebno nobene inštalacije programa. Ker je vse narejneo v javi. Hm. Po mojih izkušnjah je manjši problem skype inštalirati, kot včasih javo zrihtat. Ni bil ravno prepričljiv. Tako kot ne klikamo po bannerjih na avtobusih, si verjento tudi pogovarjati z bannerjem ne želimo.

2. erepublica – hm, portala sedaj ne najdem. Gre za online igro. Če sem prav razumel, prave države. Recimo kot travian, vendar malce bolj realno. ZMAGOVALCI!

3. diary.com – portal za mladenke, ki bi imele svoj online dnevnik. Ki pa ni blog. Ki bi delile svoje občutke s prijatelji. Ki pa ni social networking. Ki bi … pa ne vedo točno zakaj ne in kaj sploh. In predstavitev je opravila mladenka, bogatih mer, ki se je na pamet naučila svoj govor, nato pa je na vprašanja odgovarjal njen zaščitnik. Kot so ugotovili tudi v komisiji, je praktično vse kar imajo ubitačna domena.

Bil je še eden ali dva, pa sem pozabil kaj sta bila….

Bolj kot predstavitve same so bile zanimivi komentarji in vprašanja komisije. Ki zelo hitro postavijo na realna tla. Pri predstavitvah je potrebno govoriti predvsem o svoji ideji, biti navdušen, povedati bistvo. Dandanes vsi poznajo pomen blogov, netwokinga, itd… zato o tem ni za zgubljat besed. Povej bistvo svoje ideje, povej z navdušenjem, in to je to.

Sicer pa moram pogledat na poročila iz lanske FOWE, da vidim kaj se je zgodilo z lanskimi junaki. Al so še živi, ali so šli pot, po kateri gre večino startupv.