Cloud computing

Zakaj imeti sistemce v hiši, če lahko ta del outsourcaš? Zakaj imeti lastne serverje, če lahko to outsourcaš? Zakaj sploh imeti server v fizični obliki, če imaš lahko virtualnega? Zakaj imeti server, če rabiš le servise (filesystem, bazo, web server,…)? Zakaj imeti servise, če lahko imaš kar nadgradljive applikacijske storitve?

In tukaj se trenutno nekako konča. Na FOWA so se predstavljali na vseh nivojih.

Prednost? Imate blazno hitro rastoč web portal, in rabiš namesto 100, kar 3500 serverjev, naslednji teden. Oblačniki pravijo da ni problema. Oblačniki lahko v veliki meri izrabljajo dejstvo, da ne potrebujejo vsi v vsakem trenutku vseh resourcev, Recimo če imaš 1000 uporabnikov in vsak 100 GB prostora, ti verjetno zadošča že precej manj kot 100.000 GB disk prostora. Recimo 20.000 GB. Enako procesorji. Namesto 1000xCPU, ki mora bti sposoben obvladati špice, ki so parkrat dnevno, potrebuješ le recimo 200xCPU, ki potem v povprečju delajo veliko več.

Če pri uporabi managed hostinga in virtualcev delaš enako kot bi imel sam doma serverje, gre pri najemu servisov ali aplikacijskih storitev tudi za spremembo razvoja. Še posebej je tu zanimiva rešitev force.com, kjer v bistvu sam nadgrajuješ njihovo osnovno aplikacijo (CRM), dodajaš podatke, module in routine. Zelo zelo zanimivo za hitro gradnjo poslovne porgramske opreme. Res pa malce manj primerno za recimo public web portale. (sales)force,com ima svetlo prihodnost. Sploh glede na ceno, ki se meni ne zdi ravno nizka (cirka 30 EUR na mesec na uporabnika ali 0.99 EUR na login uporabnika).

Ideja, da bodo disk, procesor, spomin, baza, itd.. dejansko le servis, ki ga boš najel po potrebi, se mi sploh ne zdi utopična. Cloud computing bo definitivno ena od močnih vej prihodnjega razvoja. Ne le za serverje, tudi za desktop. Zakaj bi imel doma TB disk, če ga lahko najameš pri providerju, kjer so podatki precej bolj varni, ker imajo redundanco itd…

Pa še nekaj je tukaj. Če vse najemaš kot storitev, boš v primeru da nisi zadovoljen z njo, enostavno šel drugam. Kar sili ponudnika, da je pri svojih storitvah res kvaliteten.

May the force.com be with you

[youtube z4_xYhlxrIc nolink]

PS: My name is Force, salesforce.com.

[youtube jyG7PKBdmQU nolink]