Kakšne reforme ima Pahor v mislih

Pahor je včeraj na Trenjih znova poudaril, da on pa res ne misli na dolgo vladanje, ampak na kvalitetno. Da je zavezan izpeljati reforme, čeprav za ceno popularnosti, in jihje pripravljen tudi vezatina nezaupnico. Nekaj podobnega je Pahor omenjal že tudi pred samimi volitvami. Upam, da je včeraj to ponovil in potrdil zato ker misli resno, ne pa zato, ker še ni uspel predvolilnega programa zamenjati z povolilnim.

Pa vendar ostaja odprto vprašanje, kakšne reforme ima Pahor v mislih? Ne spomnim se, da bi v predvolilnem času kakšne reforme posebej izpostavljali. Opcij je več.

Lahko bi recimo reformirali ponudbo vode na sejah vlade. Namesto takšne z in brez mehurčkov, bi imeli le takšno brez mehurčkov. Racionalizacija pač. Ali pa uredba da mora za fikus skrbeti minister sam, ne pa tajnica, ker tajnica ni deklica za vse.

Ali pa ima vseeno v mislih reforme, ki so bližje njihovemu predvolilnemu programu. Tam notri preberemo, da Slovenija potrebuje višje davke oz. vsaj višjo progresijo. Pa da ni primerno, da se toliko vozimo z avtomobili. Par – nepar dnevi ali kaj podobnega, bi bila primerna reforma prometne politike.

Da pa bi Pahor mislil na reforme, s katerimi se je spogledoval Janša pred 4 leti, pa potem stisnil rep med noge, si pa skorajda ne upam pomisliti. Uvedba enotne davčne stopnje bi bila vsekakor reforma dovoj težka reforma za vezavo na nezaupnico. Druga reforma, morda še pomembnejša, bi bila uvedba maksimalnega zneska socialnih prispevkov. To, da nekdo plačuje 5x ali celo 10x več za zdravstveno zavarovanje, ki nudi obema enake storitve, je res perverzno. Še posebej, ker se tisti z najvišjimi dohodki temu spretno izognejo, in tako največje breme prispevkov nosi tisti, ki bi moral biti gonilo razvoja – povprečni višje izobražen zaposlen kader.

Kakšne reforme ima torej Pahor v glavi?