Running sushi in wok v Ljubljani

Danes sem se oglasil v Ljubljanski Supernovi kjer sem pred časom videl da imajo Running sushi in wok bar. Usedeš se za mizo mimo katere se na dveh tekočih trakovih peljejo krožnički z raznimi jedmi. In si pač postrežeš kar ti paše. Zgornji tekoči trak je ogrevan, spodnji pa hlajen.

In kakor že ime pove se mimo vozijo sushiji, pa razne kitajske zadeve kot so pečena raca, ocvrto sadje, pekoče zelje, sojini kalčki, škampi, pečeni rezanci in kar je še podobnih prigrizkov.

[kaltura-widget wid=”n1ua790cyk” width=”410″ height=”364″ /]

Kako jedi tečejo mimo, si lahko ogledaš na videu. Posneto z mobilnikom, zato je kvaliteta pač takšan kot je.

Seveda se ob takšni psorežbi, ki je verjento iz stroškovnega vidika kar ugodna, poraja kup vprašanj. Kako obračunavajo koliko kdo poje, in kako poskrbijo za polnjenje tekočega traku. Ok, naj kar takoj ugotovim, da zelo verjento sploh nič ne komplicirajo. Pri obračunavanju so lepo prešaltali na metodo “all-you-can-eat”. Polnjenje tekočega traku pa gre verjetno bolj poobčutku kuharja, kot da bi kaj veliko komplicirali.

Ampak poklicna deformacija, mi pač ne dovoljuje, da ne bi pomislil na še kakšno možnost. Še najbolj simpl bi bila, da bi bili krožnički označeni s črtno kodo ali rf čipom. Nato pa vse skupaj prepustiš računalniku. Ker bi na krožničke nalagali po navodilih računalnika, bi tako vedeli v vsakem trenutku kaj se na katerem krožničku nahaja. Sedaj je treba samo ob mizah namestiti senzorje, ki zabeležijo prevzet krožnik. Pri črtni kodi, bi bilo to malce problematično, ker bi se lahko goljufalo, pri rf-ju pa bi to lahko zelo lepo potekalo. Če pa pozabimo na obračunavanje, bi pa z črtno kodo komot sledili porabljenim jedem, saj se vsak krog vsi zapeljejo mimo enega mesta, kjer bi jih pač sledili, ali so še gor ali ne.

Seveda to lahko dodatno razdelamo s sistemom avtomatskega odstranjevanja prestarih jedi. Če se neka račka že dve uri pelje okrog, orda ni več primerna za zaužitje, in bi jo sistem lahko odstranil. Računalniška podpora bi tudi poskrbela za pravilno načrtovanje, saj bi lahko na osnovi statistike porabe določenih jedi v posameznem intervalu dneva, v naprej poskrbela za pripravo ustreznih količin posamezne hrane. Itd…

Ampak verjento si vsi želimo, da se v našem baru bolj spoznajo na kuho kot na informatiko. Mar ne?