Političen uspeh Tajvana na OI na Kitajskem

Da olimpijske igre niso le športni dogodek je verjento jasno vsakomur. Že če samo pogledamo spisek uglednežev, ki so prišli na otvoritev olimpijskih iger na čelu s američkim predednikom Bushem, nam je to hitro jasno.

Ne morem pa si kaj, da ne bi bil presenečen nad nastopom Tajvana, pa tudi nad tem, da se to ne zdi čudno nobenemu drugemu. Vsaj zasledil do sedaj tega nisem.

Kitajci so namreč mnenja, da je Tajvan v bistvu njihovo ozemlje. In Tajvan se lahko le izdatni ameriški pomoči, tako materialni še bolj pa verjento politični, lahko zahvali, da ga Kitajci še niso zavzeli. Da kitajcem uporaba sile ni ravno tuja, so lepo pokazali na trgu nebeškega miru, kjer so stavkajoče študente kar lepo pregazili s tanki.

Celotna zgodovina Tajvana je opisana na wikipediji, naj tukaj le dodam, da je moderni Tajvan v bistvu zatočišče Chiang Kai-sheka in njegovih sobojevnikov, ki so v kitajski državljanski vojni oz. revoluciji bili na napačni strani, in so se umaknili pred komunisti.

Tako da je Tajvan tudi lep primer, kako lahko praktično isti ljudje napredujejo v demokratični ureditvi napram socialistično-komunističnim ekspirimentov. China 5,292 – Taiwan 30,126 GDP per capita. Seveda ne moremo vse razlike pripisati političnemu sistemu, ampak ….

Verjetno je pa to okoli Tajvana bilo dogovorjeno še preden so Peking odobrili kot prireditelja. Za Kitajsko relativno nizka cena, da se lahko pokažejo kot uspešna država s svetlo prihodnostjo in zadovoljnimi ljudmi.