Facebook fenomen

Kaj je posebnega pri facebook-u?

V bistvu je tega veliko. Od recimo tega, da te, ko izve da imaš mail pri gmail-u, lepo povpraša po geslu za email account, češ da ti bo pomagal poiskati prijatelje – kar pa odpira strahotno varnostno luknjo, saj ti potem lahko berejo vso pošto. Do množice enih aplikacij, katerih namen mi ni najbolj jasen, razen očitnega, da zapravljaš čas.

Ampak to so vse zadeve, nad katerimi se bo navdušil vsak, malce bolj tehnično usmerjen računalničar. Bolj družboslovno navdahnjeni bodo pa verjetno navdušeni nad količino ljudi, predvsem pa “prijateljev”, ki jih najdejo tam.

Pravi fenomen pa se mi zd to, da je večina ljudi gor prisotnih s pravim imenom in priimekom. Ne skrivajo se za nicknamei kot so brdavs, lukec, __utopija__, n4g4jiv4, ipd… Nop vzdevek, tako običajen v internetnem svetu, je zamenjalo ime in priimek.

Če dobro razmislimo je facebook nekako prvi to sploh ponudil. Čeprav, če res dobro razmislim, je bilo na 24ur.com, že leta nazaj vpis imena in priimka sestavni del registracije, in se je to tudi prikazovalo na konferencah (forum) in komentarjih člankov. Kasneje se je to zamenjalo v bolj “internetno” obliko, se pravi nickname. Škoda.

Uporaba pravega imena in priimka, namesto izmišljenega nicknamea, nekako tudi pomeni, da na facebook-u živiš realno življenje, ne pa nekega virtualnega. Kajti z registracijo nicknamea, si si dejansko pridobil tudi virtualno identiteto, ki si jo lahko razvijal popolnoma ločeno od svoje prave. Lahko si jo recimo uporabljal za izživljanje tega, kar si v realnem življenju ne moreš ali ne upaš privoščiti.

In tukaj verjetno tiči eden od vzrokov uspeha facebooka. Stapljanje realnega in virtualnega sveta. Čeravno ob tem ne smemo pozabiti tudi na njihovo izjemno učinkovita, včasih celo preagresivna, orodja za povezovanje uporabnikov.