Samoodgovornost

Ob dogodku belgijskih skavtov (24ur.com, rtvslo) se je pojavila zanimiva debata o tem, koliko in kdaj je človek samoodgovoren za svoje neumnosti in kdo bi moral reševanje v teh primerih plačati.

Zanimivo je, da je večina na Valu 202, bila nekako mnenja, da mora plačati tisti, ki je zamočil. Hm, ali se vseeno v Sloveniji sriva precej liberalcev, ki poudarjajo osebno svobodo seveda pa tudi osebno odgovornost? Ali pa gre le za prikrito ksenofobijo, ker dotični pač niso Slovenci?

Načeloma se gorsko reševanje ne plača. In res ne vidim, zakaj bi v primeru Belgijcev delali izjemo. Seveda bi lahko naša gorska reševalna služba namignila Belgijski skavtski organizaciji, Belgijskim reševalnim službam, Belgijski državi, da naj pokaže malce dobre volje in donira kakšno orpemo za naše reševalce.

Vsekakor pa je vprašanje posameznikove svobode in odgovornosti dokaj ključno vprašanje. Ok, tukaj je šlo bolj za denar, čeravno bi se lahko končalo zelo kritično. Vprašanje pa postaja bolj aktualno, ko se vprašamo zakaj naj se ne bi človek odločal sam za uporabo mehkih drog, tako kot se sam odloča za uporabo akohola in cigaret? Zakaj razmišljanje o omejevanju samostojnega kajakaštva na Soči le na tiste, ki imajo licenco? In še je podobnih primerov.