Entries Tagged as 'Vizija'

Avtonomni avtomobili na naših cestah – kdaj?

Občasno na Discovery Science kanalu naletim na oddajo o DARPA tekmovanju, in sicer Urban challenge 2007. Naloga je bila izdelati vozilo, ki bo samostojno (brez voznika) prevozilo začrtnao pot, in to med ostalimi udeleženci prometa. Pa še vmes mora malce parkirat in izvajati podobne nepomembnosti. Šestim je uspelo, vpovprečna hitrost zmagovalca pa je bila 22,53 km/h.

Ob tem se jasno pojavi razmišljanje, ali se ne bi dalo to tudi enostavneje. Recimo da je cilj vozilo, ki prepelje človeka od točke A do točke B. Čim udobneje in čim hitreje. Kot recimo taxi.

660px-ElementBlack2

Prvi del, da vozilo načrta pot in jo odpelje, je več ali manj trivialen. Ni ravno trivialen, ampak pot načrtovati zna dandanes že vsaka GPS naprava za par 10 EUR. Da pa avto potem to še odpelje, pa tudi ni neka velika znanost. Ob tem predpostavljam, da sta tako GPS lokacija kot tudi digitalen zemljevid natančna na centimeter. Kar v bistvu sploh ni pretirana predpostavka.

[Read more →]

Še malo o električnih vozilih

Ob Kopenhagenski konferenci o klimatskih spremembah, COP15, so se pojavile tudi razne bolj ali manj bizarne ideje o nižanju izpustov CO2. In zadnjič so recimo imeli v Studiu ob 17ih pogovor na temo, kako bi manj živinoreje pripomoglo k doseganju ekoloških ciljev. Za začetek bi se recimo vsak mesojedec odpovedal mesnemu obroku enkrat tedensko.

No, ker sem bolj tehničen tip, se mi zdijo bolj privlačne tehnične rešitve. Recimo električni avtomobili. Njihova glavna slabost trenutno je, da jih je potrebno filati na par 100 km, recimo 2x pogosteje kot avtomobile na bencinski pogon. Ampak to je še nekako sprejemljivo. Druga slabost pa je, da se filajo precej dolgo. In če se odpelješ v Munchen, vmes pa moraš 1x tja in 1x nazaj avto ustaviti na pumpi za recimo 2 uri (realno še precej več) je to nesprejemljivo.

800px-Nissan_Leaf_003

Nisanov električni avtomobil

[Read more →]