Entries Tagged as 'Bosna'

Mavzolej Petar II. Petrovič Njegošu na Lovčenu

Črna Gora je manjša od Slovenije. Še bolj po številu prebivalcev kot po površini. Ampak jih to ne omejuje, da ne bi razmišljali in delali velikopotezno. Mavzolej postavljen na vrhu gore, je pač veličasten. Pustimo ob tem racionalna razmišljanja ali ima to vse skupaj nek smisel ali ne, in se preprosto prepustimo megalomanskosti celotnega področja, in pa prelepemu razgledu. [Read more →]

Sarajevo, Baščaršija

Ko se pripelješ v Sarajevo res nimaš občutka, da je bila tu pred leti vojna. Da so prebivalci posekali vsa drevesa, da so se lahko greli. Da je bil velik del mesta v ruševinah. Seveda se najde tu pa tam še kakšna stavba s strelskimi ranami in kakšno večje, neobnovljeno poslopje. Ampak glede na to, da je na balkanu, bi to komot bila lahko posledica pomanjkljivega vzdrževanja. Nas pa na minulo vojno spominjajo beli znamenja na pokopališčih nad mestom, ki opozarjajo in svarijo.

Sarajevo na prvi pogled deluje precej večje kot Ljubljana. Čezenj vodi široka šest pasovnica (Ljubljana jo ne premore), ob njej pa kopica modernih stavb, tudi recimo Avaz stolp, ki bi bil za slovenske tradicionaliste preveč novodoben za v Ljubljano. V balkanski Sarajevo pa čisto lepo paše. Po wiki podatkih ima Sarajevo cirka 150K ljudi več kot Ljubljana na 4x večji površini.

Najzanimivejši del je vsekakor Baščaršija. Stari del mesta, zaprt za promet, poln trgovinic, čevapćinic, gostiln, gostilniškh vrtov ipd… Mućkalica je bila res odlična! Res prijeten sprehod. V bližini Sarajeva, v bistvu Iliđe pa se nahaja tudi izvir reke Bosne, ki je urejen v res prijeten park.

[Read more →]

Žalostno po Bosni

Med potepanjem po Bosni, sem se v živo spominjal dogodka, pred cirka 20 leti. V Sloveniji smo takrat že bili izven hudega, na Hrvaškem se je šele dobro začenjalo, v Bosni pa je še vladal mir. In ko sva na vlaku s kolegom debatirala o situaciji na Hrvaškem, se je vmešal en Bosanec (peljal se je v nemčijo delat), se vključil v debato in dejal, da to kar je na Hrvaškem ni nič. Da prava vojna bo nastopila v Bosni. Še sedaj se živo spominjam njegovega žalostnega, resnega celo obupanega glasu in izraza. Kako prav je imel.

Sarajevo. Manj kot 10 let po tem, ko je bilo mesto simbol prijateljsva kot prireditelj zimskih olimpiskih iger, so prebivalci posekali vsa drevesa v mestu, da so si lahko zakurili. So skopali predor do letališča, da so se lahko vsaj zasilno oskrbovali. So za grobove uporabili mestni stadion.


[Read more →]