Sarajevo, Baščaršija

Ko se pripelješ v Sarajevo res nimaš občutka, da je bila tu pred leti vojna. Da so prebivalci posekali vsa drevesa, da so se lahko greli. Da je bil velik del mesta v ruševinah. Seveda se najde tu pa tam še kakšna stavba s strelskimi ranami in kakšno večje, neobnovljeno poslopje. Ampak glede na to, da je na balkanu, bi to komot bila lahko posledica pomanjkljivega vzdrževanja. Nas pa na minulo vojno spominjajo beli znamenja na pokopališčih nad mestom, ki opozarjajo in svarijo.

Sarajevo na prvi pogled deluje precej večje kot Ljubljana. Čezenj vodi široka šest pasovnica (Ljubljana jo ne premore), ob njej pa kopica modernih stavb, tudi recimo Avaz stolp, ki bi bil za slovenske tradicionaliste preveč novodoben za v Ljubljano. V balkanski Sarajevo pa čisto lepo paše. Po wiki podatkih ima Sarajevo cirka 150K ljudi več kot Ljubljana na 4x večji površini.

Najzanimivejši del je vsekakor Baščaršija. Stari del mesta, zaprt za promet, poln trgovinic, čevapćinic, gostiln, gostilniškh vrtov ipd… Mućkalica je bila res odlična! Res prijeten sprehod. V bližini Sarajeva, v bistvu Iliđe pa se nahaja tudi izvir reke Bosne, ki je urejen v res prijeten park.