4. in 5. teden

Po 4. tednu (začetek 5. tedna), sem šel na rehabilitacijo v Šmarješke toplice. Precej zgodaj, če ne celo prezgodaj. Predvsem zato, ker so pač previdni, kar bi lahko pomenilo, da glede na dobro stanje mojega kolena, bi delal premalo.

Rehabilitacija v toplicah je sestavljena iz vaj z električno stimulacijo, vaj za moč in stabilizacijo, sobno kolo, vaj v vodi, magnetoterapijo in laserskim obsevanjem rane.

Magnetoterapija in laser se pa pač uležeš na neko napravo, in potem 12. oz. 7. razmišljaš, vmes ko elektromagnetno polje različnih frekvenc nekaj baje nekaj dela. Čutiš itak ne nič.

Moram priznati, da je fizioterapevtka na vadbi zelo fajn, sicer previdna, ampak hkrati me pa tudi ne špara in dovoli tudi več, kot bi glede na čas po operaciji bilo primerno. Vaje, ki jih delam so:

  • premiki stegnene noge z obremenitvijo z elastiko, stoje, vse štiri smeri,
  • vzponi na prste na klopci,
  • delni počepi z oporo na žogo na hrbtu,
  • stiskanje žogice ob steno z iztegnitvijo noge,
  • dvig bokov leže na hrbtu s klopco.

Z elektrostimulacijo kvadricepsa pa:

  • samo akrivacija mišice za ogrevanje,
  • dvig noge in kroženje po zraku,
  • delni počepi (ki jih delam tudi z dodatno utežjo).

20 min, največ na jakosti 22, do česar pridem postopno. Ker kar močno boli.

Vaje za stabilizacijo pa potekajo na postavljenem poligonu, na različnih rekvizitih, kjer pač loviš ravnotežje. Po pravici povedano, sem bil kar malce presenečen, ker na prvi pogled se to zdi precej nevarno, za zvin kakšnega gležna, če ne tudi kaj kujšega, ampak je šlo kar lepo. Definitivno je stabilnost nekaj, na čemur bom moral še dodatno delati.

Poleg tega pa imam možnost še popoldanskega obiska fitnesa, kjer nadaljujem z vajami, ki sem jih delal v Kinvitalu:

  • izteg kolena (to je baje BIG NO NO) za mojo operacijo, ampak po novi doktrini ni več prepovedano. Delam s vsako nogo posebej in postopoma večam obremenitev tao, da zdržim 20 ponovitev, se pravi je obremenitev še dokaj nizka,
  • skrčitev kolena z utežjo (leg curl) – ta vaja mi je bila na začetku praktično edina, ki mi je povzročala bolečino, ker namreč uporabi mišico, pripeto z tetivo, ki so jo uporabili za rekonstrukcijo križne vezi in je torej poškodovana. Ampak po dveh tednih se je stanje že izboljšalo, in že povečujem obremenitev. Ampak ostajam na 20 ponovitvah (v 3 serijah).
  • potisk z nogami (kao sedeči počep), delam enonožno, brez iztega do konca, povečujem obremenitev, 15-20 ponovitev.
  • in pa vaje za bicepse, triceps, stranski dvig rok, poteg na prsa in sklece, da pač zgornji del telesa ne bo vmes zakrnel, ko se posvečam kolenu :-))

Sobno kolo pa za ogrevanje 6-10 min, nato pa še popoldne kakšne pol urce, tam med 150-220W obremenitve.

Ker nimam nobenih bolečin, ledu ne uporabljam.

V bazenu pa vaje v družbi starejših občanov. Raznorazno brcanje sem ter tja, dviganje, spuščanje, mahanje ipd… Pa malo hoje po prstih in malo po petah, pa je. Zaenkrat imam prepoved plavanja žabice, kravl pa v takšnem majhnem bazenu ni praktičen, ker lahko hitro udariš po robu bazena.

Na samem začetku je fizioterapevtha tudi zmerila razne obsege nog in gibljivost. To bo zanimivo primerjati z končnimi rezultati, ko bo topliška rehabilitacija zaključena.

Celotna serija o ACL >>>