6. in 7. teden

Nadaljeval in zaključil sem rehabilitacijo v Šmarjeških toplicah. Kako je potekala rehabilitacija, sem opisal že v prejšnjem postu. Kot rezultat pa se mi je povečal obseg stegna za pol oz. 1 centimeter in t na obeh nogah. Razlika v obsegu stegna med nogama je še vedno 1 cm, pri čemer ima “zdrava” noga večji obseg pri mišici, operirana pa pri kolenu, zaradi otekline.

Po dolgotrajnem sedenju ponavadi še kar zašepam, če pa pri hoji mislim na hojo, pa šepanja praktično ni več.

Med samo rehabilitacijo sem šel tudi na daljši sprehod, ki je rezultiral v 9km in 300 višinskih metrih, skoraj dve uri. Spust po precej strmi cesti, tako ene 18% bi rekel. To ni bilo načrtovano, ker v bistvu, sploh brez palic, ni ravno pametno, tako kmalu po operaciji. Ampak posledic ni bilo, razen pač malce utrujenosti.

Po prihodu domov, sem pričel z rednimi jutranjimi sprehodi ob Kamniški bistrici. Začel sem z cirka uro dolgim sprehodom, dobrih 5 km, brez večjih vzponov in spustom. Pretežno peščena podlaga, del pa tudi asfalt. 4x zapored je šlo kar ok, se pa malce kaže utrujenost, tako da sledi dan pavze, potem pa naprej. In potem počasno podaljšanje na 7 in 9 km. Nato pa še malce klanca.

Nadaljujem tudi z vajami za moč, 3x tedensko, Kinvital. Počepi trenutno na 45 kg dodatne obremenitve (pred opercijo sem bil na 80 kg), mrtvi dvig pa z 65 kg (pred operacijo 115 kg). Pri mrtvem dvigu, sem v kolenu čutil malce bolečine, ampak ni bilo moteče.

Po teoriji, se sedaj bližam točki, ko bo graf (tako se reče na novo kreirani križni vezi) najšibkejši. Ker sedaj se nekako vzpostavlja obnavljanje celic in vse skupaj zarašča. Potem pa naj bi se začelo vse skupaj krepiti, in 7 mesecev po operaciji, bilo že močnejše od originalne vezi. Takrat pa smučat!

Aja, pa nov bicikl kupujem. Da bom lahko še kolesaril. Prejšnji je bil nekomu toliko všeč, da si ga je prilastil.

Celotna serija o ACL >>>