So protesti dovoljeni z ustavo?

So protesti ustavno dovoljeni? Ali morda ne?

Odgovor je pozitiven, pa čeprav bomo v slovenski ustavi proteste neuspešno iskali. Kot marsikatera druga pravica, tusi protesti kot takšni niso v ustavi neposredno obravnavani, vsekakor pa so ustavno zajeti v 42. točki – pravica do zbiranja in združevanja in 39. členu – svoboda izražanja.

Ali pa lahko protestniki tudi zahtevajo odstop vlade? Seveda lahko zahtevajo. Enako kot lahko zahtevajo da naj se preneha to aprilsko vreme in naj končno posije rumeno sonce na modrem nebu. Ali kot recimo par 10 tisoč navijačev na nogometni tekmi zahteva penal ali menjavo nekega igralca. Zahtevaš lahko kar hočeš. Ali pa te je kdo dolžan upoštevati, je pa drugo vprašanje.

In ustava jasno določa, kako se imenuje nova vlada oz. kako se izreče nezaupnica vladi. To obravnava 116. člen – nezaupnica vladi. In ta nič ne pravi o nezaupnici na protestih, ali nezaupnici, ki jo izrečejo mediji. Celo predsednik ne more izreči nezaupnice vladi, niti prosto razpustiti državnega zbora. Zahtevati odstop vlade na ulici, tako nima prav nobenega ustavnega pokritja.

Seveda je oblast v rokah ljudstva. Kot tudi sodišča sodijo v imenu ljudstva, pa to ne pomeni, da ima ljudstvo pravico do linča. Bistvo demokracije je pač procedura. In za imenovanje in razrešitev vlade imamo postavljena pravila, kako ljudstvo to oblast izvaja.

No, v luči zadnjih protestov je seveda še za omeniti epidemiološke razmere. Pa pustimo to za drugič.