Predsednik Borut Pahor

V prvem krogu je bila moja izbira Romana Tomc. Nad njenim rezultatom sem bil malce razočaran, in morda tudi za to, malo pa zaradi počitnic, je šel drugi krog kar precej mimo mene. Nisem si ogledal niti enega soočenja, niti kaj prida spremljal medije. Do danes. Ko sem utrujen prišel domov, in sem bil sposoben le uležt se na kavč in si pogledat včerajšnje soočenje.

Priznam, zakaj je dobil Šarec v prvem krogu toliko glasov, mi ni bilo jasno. Po včerajšnjem soočenju, pa se mi to sploh ne zdi več čudno. Dobil sem občutek da Šarec na vprašanja ne odgovarja kakor misli, ampak kakor misli, da ljudje pričakujejo, da bo odgovoril. Lahko bi šel na konkretne primere, pa ne bom. Morda si delam na današnjem finalnem soočenju na POPu zapiske, pa bom potem povzel.

Politik, ki odgovarja tako, kot misli da pričakujejo volilci je POPULIST. Populizem pa še nikoli ni prinesel nič dobrega. Človeka od živali namreč loči predvsem to, da se je sposoben vzdigniti nad svoje gone, in z vizijo nečesa večjega, se usmeriti na pot napredka. In naj bo popolnoma jasno. Tudi izvolitev POPULISTA ne bo ne prva ne zadnja napaka, niti Slovencev niti človeštva. Ravno berem dobro knjigo, Sapiens, kjer avtor postavi zanimivo tezo, da je eden takšnih večjih flopov človeštva bil recimo prehod iz lovsko-nabiralništva v poljedeljstvo-živinorejo. Ampak vse z najboljšimi nameni.

Borut Pahor, pa je po drugi strani podal kar neka jasnih stališč, ki so težko sprejemljiva za večino Slovencev, še bolj pa za stranki, ki ga odprto podpirata. Prodaja NLB, več privatizacije, prepoved burk, upravljanje državnega premoženja … Ne, Borut Pahor ni iskal odgovora, ki si ga želi slišati večina.

Izbira med kandidatoma je podobna izbiri med rdečo ali modro tabletko.

The red pill and its opposite, the blue pill, are popular cultural symbols representing the choice between:

Sam izberem resnico realnosti pred populizmom.