Posledice žleda – nove poti

Ena zanimivih posledic žleda je, da se v gozdu že pojavljajo nove pohodne poti, stare pa se zaraščajo. Padlo drevje na obstoječe poti je namreč marsikatero naredilo neprehodno, in sprehajalci pač iščejo nove. Pa še spravljanje lesa povzroči svoje, tako da bomo na svoj račun prišli tudi kolesarji.

Je pa res zanimivo opazovati, kako hitro se vse to dogaja. Pot, ki je prejšnjo sezono ni bilo, dandanes že izgleda dobro uhojena. In tista, ki je lani zgledala tako, je jeseni skorajda ne bo več za opaziti. Bodo pa posledice verjetno vidne še zelo zelo dolgo. Ne glede na vse skladovnice, ki kar poganjajo naokoli, je na tleh še vedno zelo veliko debel. In nič ne kaže, da bi bila moja najlubša gozdna pot kaj kmalu prevozna, ker trenutno niti prehodna ni.

Pa preden me kdo napade, zakaj sam ne spucam, naj kar lepo povem, da bukve z metrskim premerom enostavno ne bom šel žagati. Sploh pa ne brez dogovora z lastnikom. Pa takšnih bukev je kar nekaj na poti. Čeprav te, bodo verjetno sčasoma odpeljali. Večji problem bodo tisti, ki se jim jih ne splača odpeljati. No, tam bom pa morda šel v kakšno akcijo.

Sicer pa, da ne bo pomote. Gozd še vedno ni najbolj varen. Ravno zadnjič je kašnih 20 metrov od mene na tla usekala ena orng veja. Tako, premera kakšnih 20 cm. Pred tem se je pač zahakljala nekje v krošnji. Potem se je pa naveličala viseti tam zgoraj.