Janković go home

Pa da ne bo kakšnih nacionalističnih namigov glede naslova, naj jasno zapišem, da gre za parafrazo Mladininega članka iz časov slovenske pomladi, kot domov pa mislim tja, kjer pač stanuje, ali pa bo stanoval, če ga bo pač po kakšni odločbi ali obsodbi potrebno tja prestaviti.

S svojim nedavnim pozivom “svojim” poslancem, da naj ne podprejo rebalansa proračuna, ker Ljubljana ni dobila, kar župan meni, da ji pripada, je Janković jasno pokazala svoje razumevanje politike. Za denar je potrebno priti na oblast. Hkrati pa jasno pokazal, kako v bistvu čisto nič drugega, kot samega sebe, ne razume. Kot da ni kristalno jasno, da bi s svojim povratkom ali odzamrznitvijo v Pozitivni Sloveniji podpisal odstopno izjavo vladi. Za našo stranko, Državljansko listo, je situacija jasna. Tu ni prostora niti za milimeter. V Desusu bi morda malce razmišljali, SD pa bi se morda celo pogajala.

Vendar se mu očitno komplicira tudi v njegovi stranki. Večini je čedalje bolj jasno, da je Janković politično mrtev. Seveda odhod ustanovitelja vedno pomeni tveganje in vsaj začasen upad članstva, čudno bi bilo, če ne bi bilo temu tako. Ampak ponovno aktiviranje bi povzročilo še kaj bolj divjega. Nenazadnje je v Pozitivni Sloveniji marsikdo marsikaj pridobil s tem, ko so vladna stranka. In to pač ne bi bili več. Na volitvah, pa je zelo vprašljivo, ali bi Jankoviću uspel podvig še enkrat, sploh, ker so ga sedaj tudi liberalci v njegovih vrstah dokončno spregledali.

Sanjski scenarij je seveda naslednji. Pozitivci na kongresu izbirajo med A in Z, med Alenko in Zoranom. In izberejo A z recimo 2/3, kar je dovolj da se Zoki še vedno počuti močnega. In potem Zoki prevzame Solidarnost, novo nastajajočo levo stranko, ki potrebuje karizmatičnega vodjo. Volk sit in koza cela. Stranka dobi vodjo, vodja stranko, državljani Slovenije pa možnost, da takšne tvorbe na volitvah vržemo na smetišče zgodovine.

Preostanek pozitivcev, ki bo ostal po zmagi Alenke, ali pa po izstopu iz PS, če bo le ta poražena, bo definitivno pomenil novo “liberalno” stranko. Liberalno sem dal v navednice, ker imamo s tem izrazom v Sloveniji zmedo. Raziskave javnega mnenja namreč kažejo, da velik procent ljudi enači pojma levo in liberalno. To je do neke mere razumljivo, največje zasluge za to pa ima LDS. LDS je uspela pojem liberalnosti povezati s sabo. Kakšna je bila pa njihova prava usmeritev je pa jasno, če vemo da so izšli iz ZSMS – Zvezo Socialistične Mladine Slovenije, da je večina kadrov bila vzgojena tam in njihov dolgoletni predsednik je tudi izšel iz nekih časov, kjer je liberalizem pomenil državno vmešavanje v vse in vsakogar, liberalno pa dopuščal mladini kdaj kakšno neumnost.

Dokler tega izraza v Sloveniji ne očistimo teh socialističnih pritiklin, je potrebno ta izraz previdno uporabljati. Ker sicer le medemo ljudi. Kako naj razumejo da liberalno pomeni nižje davke, če pojem liberalno razumejo kot levo?

Sicer pa je tukaj še en detajlček. Če kdo misli, da so pogosti obiski predstavnikov naše vlade v Bruslju le turizem, vsaj tako bi lahko sklepali iz tega da nam mediji ne poročajo o nič konkretnem, naj si ponovno prebere Šušteršičev članek v Financah – En, dva, tri – trojka, pa tudi zadnje poročilo Evropske komisije ipd… Slovenija že je v mehanizmu trojke. V tistem prijaznem mehanizmu. Ki domači politiki še omogoča, da ohrani svoj ponos pred javnostjo. Tisto, ko učiteljica učenca okara v kabinetu, ne še pred vsemi. Ali bo pomagalo ali ne, ve le učenec sam.

Skratka, naša predsednice vlade je v zanimivi situaciji. Z leve po njej mlati Janković z desne trojka. Potem jo pa špikamo še opozicijski in koalicijski partnerji iz vseh strani. Ni ji lahko. Ampak to pač sodi k tej službi.