Davek na srečke

Za uravnoteženje proračuna vlada išče vse razpoložljive finančne vire. Eden večjih virov, DDV, je že bil spremenjen. Davek na sladke pijače, smo izgleda uspeli zaustaviti, pri davku na srečke pa potrebnega razumevanja ni bilo.

Čeprav načeloma nasprotujem vsakemu dvigu obdavčitve, ker država že tako pobere preveč, vseeno razumem, da je v teh težkih finančnih razmerah potrebno kaj urediti tudi na prihodkovni strani. Vendar ima vsako razumevanje svojo mejo. In v tem primeru so to športne stave.

Davek na srečke v primeru vplačila lota ali expresne loterije poviša ceno srečke, vendar je morebiten dobiček, ki ga ima vplačevalec v mislih ko vplačuje, ogromnokrat višji. Ko vplačuje par EURov ima v mislih miljone. Tisti, ki si izračunava matematično upanje dobitka, tako ali tako tega ne igra. Tisti, ki pa si ne izračunava, mu pa tudi ta davek ne bo kaj veliko pomenil.

Pri športnih stavah pa je drugače. Veliko stav ima stavna razmerja zelo nizka, in po uvedbi tega davka, bodo ta negativna. Kar je seveda velika neumnost in stavničarji tega seveda ne bodo počeli. S tem pa bodo del stav pač morali izločiti iz ponudbe. Skupaj z nižjimi stavnimi razmerji (kvotami) bo to dodatno stimuliralo odhod igralcev na internet in pa v tujino. In vsak, ki odpre račun na tuji športni stavnici, se ne bo več vrnil.

Razumevanja v koaliciji za te pomisleke ni bilo. Niti nobenega resnega argumenta proti ni bilo. Le, da država potrebuje denar. In to boli še precej bolj kot sama zavrnitev. Zaenkrat na odboru za finance. Sledi še plenarno zasedanje čez dva dni. Upam, da bo dodaten čas pomagal.