Quo vadis Virant?

Naj za začetek napišem, da dosedanje poteze stranke DL podpiram. Podpiram izstop iz koalicije. Zaslužimo si bolj primernega predsednika vlade. Sem pa čedalje bolj zaskrbljen glede nadaljnih aktivnosti. Po izstopu iz koalicije so se ponujale naslednje opcije, o katerih sem že pisal, tako, da mi bo težko kdo očital da sem general po bitki.

  1. Ustavna obtožba – s tem bi se na ustavno sodišče preneslo razsojanje, ali je primerno, da je predsednik vlade nekdo, ki ne spoštuje zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. Pri izstopu iz koalicije gre za vprašanje vrednot. Vrednota naše stranke je integriteta, zato je izstop iz koalicije logičen. V ustavi imamo zapisane tiste osnovne vrednote, ki formirajo našo državo. Zato bi bilo prav, da to prepustimo ustavnemu sodišču. Po Virantovem mnenju, naj politični problem rešujejo politiki, in ne mešamo sodne veje v to. Morda smiselno, ampak ne v tem primeru. Zadeva se bo pa tako ali tako reševala na sodišču, le da to prožijo sedaj drugi.
  2. Ista vlada z novim predsednikom vlade – z PS in SD se bi dogovorili o podpori “odstopa Janezu Janši”, ki naj ga zamenja eden od ministrov vlade, recimo Janez Šušteršič. Le ta po izvolitvi, in s tem odstopu Janeza Janše, predlaga iste ministre, potem pa naj SDS razmišlja, ali podpre takšno vlado, ali pa gremo na predčasne volitve. Seveda PS in SD lahko to zavrnejo. S primerno komunikacijo, bo to prikazano, da podpirajo Janeza Janšo. Sedaj je tudi ta možnost že mimo. Virant pa tudi zavrača pristop z konstruktivno zaupnico, ki v bistvu ni ravno konstruktivna, ker je njen osnovni namen odstaviti Janšo.
  3. Nova projektna vlada z PS pa še kom. V tem primeru mora biti, kar se stranke DL tiče, projektna v skladu z programom stranke. Še več. Ker se PS najbolj boji volitev, je treba to izkoristiti. In lakmusov papir je podpora zlatemu ustavnemu pravilu. To bi morali jasno v naprej povedati vsakemu potencialnemu partnerju. Brez pardona. Če tega ne podprejo, kar bi malce umirilo situacijo, ker je nenazadnje tudi SDS to podpirala, potem se nimamo kaj pogovarjati naprej. No, kakor kaže je tudi to šlo mimo.

Sedaj pa je situacija takšna, da Janša hara po ministrstvih in okoli ter zaseda čedalje več pozicij in ozemlja. V bistvu bi lahko rekli, da smo mu z izstopom iz koalicije končno omogočili da neovirano izvaja svoj program. Opozicija pa vmes išče in išče. Bratuškova čedalje bolj pridobiva na moči, in iz zasilne predstavnice zamrznjenega predsednika tako rekoč odpisane stranke, postaja pomemben, praktično neobhoden člen nove koalicije, ki ne le da želi odložiti volitve, sedaj želijo imeti programsko vlado, ki bo sledila njihovemu programu.

Programu, ki je diametralno nasproten od programa Državljanske liste. In Janša sedaj uspešno v javnost plasira idejo o nožu v hrbet, o veliki izdaji s strani Viranta, kar ni niti nepričakovano niti problematično. Če pa se temu pridružijo še mnenja o izdaji programa, pa bo v ušesih volilcev ostalo le eno – Virant je …….

Dodatno je pa problem še v tem, da dlje časa kot trajajo pogovori, bolj se krepi pozicija Janše. Počasi se bo poročilo KPK pozabilo. In ljudem bo ostalo v mislih le to, da v par mesecih neJanševi niso uspeli niti predlagati dobrega kandidata, kaj šele kaj koristnega narediti. Voda na mlin JJ torej.

Kot sem napisal že na začetku. Vse dosedanje odločitve podpiram. Po mojem še ni bila storjena usodna napaka. Ja, marsikaj bi lahko bilo narejeno bolje. Še je čas, vendar se to počasi izteka. Po včerajšnji odločitvi SLS ima DL še zadnjo priložnost, da pritisne z omenjeno točko 3. In to odločno in brezkompromisno. Če PS na to ne pristane, če začnejo nekaj sanjati o njihovem številu poslancev in relativni moči in kaj po njihovo bi za to morali dobiti, se jim jasno obrne hrbet, in se jim sporoči, da naj pač sestavljajo vlado oni. S komer vedo in znajo. Če DL popusti, bo žal realnost pred naslednjimi volitvami, pa kadarkoli že bodo, da je DL pomagal izpolnjevati program SDSu in PSju, samo svojega ne.

Ja, to za DL ni ravno dobra odločitev. Izstopiti iz koalicije, nato pa ne imeti dobre alternative, ni ravno nekaj, s čimer se bi hvalil naokoli, ampak izdaja programa stranke je pa tista meja, ki se je ne sme nikoli prestopiti. Nikoli!