Memorandum za arbitražo o meji s Hrvaško

Vlada ni potrdila predlaganega memoranduma za arbitražo in je namesto tega poslala v državni zbor sam memorandum in še popravljeno različico. Janši, se pravi vladi, pripravljen memorandum nekako ne diši, in bi raje imel drugačnega. Vendar po pogovoru s strokovnjaki, se je zavedel tudi omejitev, ki jih prinaša sam sporazum o arbitraži.

Če se prav spomnim, je Janša nasprotoval arbitraži, ki smo jo Slovenci potrdili na referendumu (6.6.2010). Tako da je sedaj res malce smešno, da pa naj ravno on bo zadolžen za pripravo in potrditev memoranduma. Nenazadnje bo tako lahko kriv za nekaj, čemur je sam v osnovi nasprotoval.

Seveda bi pričakoval, da bodo poslanci odprtih rok sprejeli to nalogo, ki po mojem mnenju precej bolj spada v državni zbor kot na vlado. Gre za državno mejo. Ki je definitivno pomembnejše vprašanje, kot recimo upravljanje podjetij v državni lasti. Ob zakonu o SDH (Slovenski Državni Holding), je opozicija dvignila veliko prahu, češ, kako bo sedaj vlada sama upravljala premoženje.

No, in opozicija, se pravi Lukšič in Bratuškova je dvignila prah tudi sedaj. Češ, memorandum je nedvoumno v pristojnosti vlade. Ja je. Zato bodite veseli, da vas želi vlada vključiti zraven. Ali pa je njihov namen le da piz**jo, ne glede na to o čem je beseda.

Še posebej je zanimivo bentenje Bratuškove, ki se zadnje čase oglaša, kot velika rešiteljca ne le slovenske krize, ampak še precej širše. No, memoranduma očitno ni na njenem spisku zadev, s katerimi se bi želela ukvarjati.

Da ne bo pomote. Janševa taktika je jasna. Glede na to, da je bil že proti arbitražnemu sporazumu, bo zelo verjetno rezultat arbitraže razglasil za veliki poraz in krivdo naprtil tistemu, ki ga je zakuhal, se pravi takratni levi vladi pod vodstvom Boruta Pahorja. In v takšnem primeru bi bilo zelo nerodno, če bi bil ravno on tisti, ki bi potrdil memorandum, na osnovi katerega bi bilo razsojeno.

Še več. Ker pošilja v parlament dva predloga, s tem VSO odgovornost prelaga na parlament, kjer pa trenutno več nima večine, tako da mu bo rezultat arbitraže (kakršenkoli že bo) res težko kdo obesil.

Pa vseeno. Po mojem mnenju je precej bolj smiselno, da memorandum predlaga tisti, ki podpira arbitražo. Le ta lahko delo opravi z potrebnim zanosom in energijo. Nekdo, ki je v osnovi proti, bo lahko to kvečjemu opravil kot neželeno dodatno domačo nalogo. In to velja ne glede na to, kdo na koncu formalno memorandum potrdi in vloži.

Enhanced by Zemanta