Ali je še prostor na trgu

Saj je vse že narejeno. Trgi so zasičeni. Ni prostora za kaj novega, inovativnega. Če pa že je, bodo pa veliki vse pobrali.

My ass. Pred prihodom iPhona je bil trg mobitelov drugačen. Ne bom rekel, da je bil boljši ali slabši, ampak bil je drugačen. Apple je obrnil zadevo na glavo. No, ampak Apple je velik. Kaj pa RIM s svojim blackberyjem? Ste že prej kdaj slišali za njih? In verjetno kmalu več ne boste slišali za njih :-)) Ampak RIM je dejansko uspel narediti veliki boom, z takrat nišnim izdelkom, mobilni telefon z poudarkom na tekst sporočilih, in iz nišnega izdelka je nastal mainstream.

Zadnje čase me pa recimo fascinira GoPro. Kaj so pa naredili? Solidno majhno kamero, zapakirali v plastično trpežno ohišje, dodali razne možnosti pritrditve in začeli prodajati kot action cam, se pravi kamero, s katero snemaš (svoje) aktivnosti, praviloma v naravi. Zadevi bi težko rekel, da je bila vrhunska. Ni imela ekana za preview. Slika je zaradi leče popačena. Možnosti nastavitev borne. Ja, saj se razvija. Pa so dodali možnost dokupa ekrančka, pa wlan-a pa še kaj. Ampak zadeva ni nekaj, česar ne bi bili zmožni narediti v Sloveniji.

In iz takšne zelo nišne zadeve so zrasli v firmo, ki se reklamira na X-games. No GoPro seveda ni slaba kamera, da ne bo pomote. Uporabljajo jo tudi teelvizijske hiše, ki si lahko privoščijo še precej boljšo opremo. Ni pa tudi nek hud high-tec. Bolj kot tehnika verjetno kupce prepričajo razni nosilci, robustnost in marketing.

GoPro je lep primer “web 2.0” izdelka. V bistu so štartali z polizdelkom, se prilagodili potrebam uporabnikov in bili pripravljeni na hitro rast :-))

Ob iskanju inovativnih izdelkov pa seveda ne smemo pozabiti na ARM. Sicer ni ravno mlad, že zelo dolgo so na trgu, ampak resen vzpon je pa doesegel v zadnjem času. Če si še par let nazaj, ni nihče niti predstavljal, da je na trgu procesorjev, poleg Intela in AMDja možen še 3 resni igralec, si danes težko še kdo predstavlja, da bosta oba nekoč glavna sploh preživela. Ampak ARM v bistvu procesorjev sploh ne dela. Le načrtuje jih, in potem prodaja licence proizvajalcem. In v bistvu je zadaj za vsemi vodilnimi pametnimi mobilnimi telefoni oz. napravami. Tudi iPhoni in iPadi. Vrhunsko.

Skratka prostora za pogumne in inovativne je še veliko.

Enhanced by Zemanta