Madžarski stereotipi

Na stereotipe ne dam prav veliko. V bistvu ravno kontra. Sovražim jih. In izkoristim vsako priliko, da se malce ponorčujem s tistimi, ki jim posvečajo večjo težo. V Lonley planetu je za Madzare napisan takšen stereotip. Da so hladni ljudje in strogo spoštujejo pravila.

Ampak sedaj, par dni popotovanja po Madžarskem lahko to potrdim. V dvorcu v Keszthelyju smo bili na vodenem ogledu. Vodič, starejši gospod, verjetno univerzitetno-akademsko izobražen je vodil čisto normalno, v maddzarscini seveda. Ampak za skupino pa je korakala nonstop ena na pogled precej zoprna gospa, ki je pač pazila, da ne bi kdo zašel, ali zaostal. In že gledala je tako, da ti kaj takšnega na kraj pameti ni padlo. In ni vrag, da ko sem hotel poseti panoramsko fotko ene knjižnične sobe, je takoj zasikala nekaj v smislu, da je fotkanje treba dodatno plačati. Kot da bi ogled bil pa zastonj. Vbistvu je bil kar precej drag.

Tudi v Budimpešti nam ni bilo prizeneseno. No, nam je v bistvu bilo, angleško govoreči turist, ki si je pa drznil prekršiti pravila pri vstopi v gondolo, je pa ostal brez karte in bil umaknjen. Pa v bistvu ni želel goljufati, le malce bolj sproščen je bil.

Tudi ob checkinu v hotelih, ki sem jih vse rezerviral preko booking.com, ni šlo brez standardnega vprašanja, kje imam print prijave. Nimam. Smo leta 2012. Imam pa v booking.com aplikaciji in passbooku, pa na mailu. Pa, če želite, in mi posodite printer, vam lahko sprintam. No, seveda so vsi že imeli sprintatno. Težili so pač, ker je takšen red.

Zabavno je tudi pred semaforjem. Ustavlja se že na rumeno. Da ja ne bi prekršil pravila. Se pa zato spelje tudi že kar na rumeno. Saj tipično rabiš še malenkost da prideš do semaforja, takrat je pa že zelena. Čez rumene, skorajda v rdečo sem vozil samo jaz. Kot tudi prehitro po lokalnih cestah ali čez naselja.

In pa v termah? Ste se kdaj jezili, ker so vsa “masažna mesta” zasedle starejše bakice in si jih prisvojile, kot da bi bila to njihova državljanska pravica? Madžari so to rešili zelo enostavno. Ob zvoku se moraš prestaviti eno mesto naprej. In vrsta se naredi na začetku, nato se premikaš mimo masažnih mest (tako pravijo, meni se je zdelo glupo postaviti v vrsto) in na koncu padeš ven. Urejeno. Po pravilih.

No vrhunec seveda pa je bilo parkiranje. V treh dneh, dve kazni. V bistvu 100% zadetek. Se pravi vedno ko sem napačno parkiral dobil kazen. Pa napačno parkiranje tu ne pomeni parkiranje kjer se ne sme, pač pa v enem primeru parkiranje preko dovoljenega časa (akkšni dve uri več). V drugem primeru pa sem parkiral od 17:55 do 9:30. Brezplačno pa je od 18:00 do 9:00, kot je pojasnila receptorka, jaz pa sem se naredil francoza. Zdej, a je bila kazen za prvih 5 min ali zadnjih 30, ne vem. Me ne zanima. Si pa zaslužijo pohvalo za pridnost. Pravila je treba spoštovati.

Imajo pa za plačilo v 5 dneh še večji popust kot v Sloveniji. Od oka plačaš 40%. Če plačaš v roku je 5.000 HUFov, kasneje pa 13.000 HUFov. Ali se komu sanja, če izterjujejo tudi v Slovenijo?