Narodna sprava za TEŠ 6

TEŠ 6 znova deli slovenski narod. Kot da ne bi bile dovolj medvojni in povojni dogodki, povojni režim, prihvatizacija in kar je še podobnih razdelilnih povodov. Pa ne bi bilo potrebno. Baje gre za dober projekt, ki naj bi bil mogoč, čeprav malce dražji, tudi brez države.

Kolikor se spomnim, sta tako Pozitivna Slovenija kot SDS, se pravi stranki z največ glasovi na zadnjih volitvah, ZA projekt. Naj ga izvedeta skupaj. Baje so potrebne bančne rezervacije v višini 400 mio EUR. Če seštejemo njune volilce, to znese 663 EUR garancij na volilca. Govorimo o garanciji. Ne o investiciji. Ker je projekt dober, jim tega denarja ne bo potrebno nikoli dati. Le garantirali bodo, da bodo pokrili v primeru, če se kaj zalomi.

Ampak dejansko ni pošteno, da bi tvegali, ne da bi od tega kaj imeli. Zato bi jim namesto garancij, predlagal da enostavno investirajo v izgradnjo. Ustanovi se novo podjetje za TEŠ 6, miljarda in 300 miljonov je potrebno. Pol da komot HSE ali Termoelektrarna Šoštanj. Preostalo pa naj zberejo podporniki, se pravi volilci obeh strank. Ja, verjento niso vsi za. Kot tudi ostali volilci vsi proti. Se jim bodo pač pridružili še somišljeniki iz SD in ostalih strank.

Preostalih 650 mio znese slabih 1100 EUR na volilca PS + SDS. Elektrarna je dolgoročna investicija, zato komot financiranje razvlečemo na par let. Če ga raztegnemo na 5 let, to znese 18 EUR na mesec. Dostopno?

Naj ponovim! 18 EUR mesečno na 5 let, znaša investicija v nacionalno interesno TEŠ 6, ki bo potem tem vlagateljem še dolga leta nosila dober donos. Vsaj tako pravijo.

In v duhu socialne pravičnosti, se lahko zaradi mene zmenijo tudi za plačilo enakih deležev v odvisnosti od premoženskega statusa posameznika. Revni naj plačajo manj, morda 5 EUR na mesec, bogati pa več, nekateri za lizing avtomobila dajejo po jurja na mesec, bodo pa še za TEŠ 6 primaknili kakšno gumo na mesec.

Ampak finančni vidik je samo eden, in še zdaleč ne najpomembnejši. A si predstavljate kakšen veter sodelovanja bi zavel po Sloveniji, če bi stopili skupaj volilci PS in SDS in enotno podprli projekt? Kako pozitivne zgled bi to bil za sodelovanje na vseh nivojih, še posebej pa za ostale gospodarske projekte, ki bi jih po zgledu tega še odprli in potegnili Slovenijo iz recesije.

Si predstavljate, kaj bi se zgodilo, ko bi direktor TEŠ 6 izjavil, da se je projekt žal z miljarde in 300 podražil za še dodatnih 30%? Mislite da bi si upal? To povedat 600K investitorjem? Projekt bi nedvomno povzročil nov veter v upravljanju nacionalno interesnih projektov. Primer kot je Šentviški predor, ki se je mirno podražil za faktor 2 ali 3 bi bili preteklost.

Za 18 EUR na mesec dobimo toliko koristi, da sem pripravljen zamižati na obe očesi in podpreti da projekt finančno vodi NLB. Sicer bi vlagateljem predlagal, da raje izberejo kakšno bolj izkušeno banko, po možnosti tujo, ampak resnično ne bi oporekal niti NLBju.

Ampak takšno sodelovanje v Sloveniji verjento ni mogoče. Raje bomo gradili vsi skupaj, nekateri bodo pa pač participirali. Volilci PS in SDS, na vas apeliram. Odločite se, da to slabo prakso prekinete.