Yarvik tablet vs. iPad

Tast si je zaželel tablet z osnovnim namenom, da bi na njem gledal powerpoint “kolaže”, ki mu jih pošilja prijatelj, in jih ima na USB ključkih. iPad in USB ključek, pač ne gre. Rešitev je torej kakšna android tablica, in pri techtradeu sem našel Yarvikovo, 9,7″ z najnovejšim Android 4.03 Ice Cream Sandwich.

Tablici sta na prvi pogled enaki. Aluminijast okvir, enaka velikost, kvalitetna izdelava. Za kitajsko robo, res perfekten občutek v rokah. Yarvikova tablica je celo malce tanjša in odtenek lažja. Usb ključek se priključi preko kratkega kabeljčka, tablica ima namreč dve, mikro, usb vtičnici (host in slave). Poleg tega pa še bralnik za microSD kartice, HDMI output za 1080p in podporo 3D ter seveda priklučkom za slušalke.

Vendar se tukaj hvalospev android tablici neha. Že sam občutek pri uporabi touchscreena je slabši kot pri iPadu. Težko povedat zakaj, morda malenkost slabši odziv, kakšna zakasnitev itd… Ne razumet narobe, da kaj ne dela. Vse dela, le občutek je malce slabši.

Yarvikova tablica ne podpira android marketa ali google play aplikacijske zbirke (a je to dvoje isto??). Pride pa z getjar aplikacijo, preko kater potem lahko iščemo in nameščamo programe, iz getJar zbirke. Kar pa žal pomeni, da brskamo med aplikacijami kot po bolšjem sejmu. Od 10 inštaliranih, jih par ne dela, par jih je na prvi pogled za stran vržt, preostale so pa v najboljšem meru povprečne. Žal.

Seveda obstaja druga pot. Inštaliraš iz android marketa na nek podprt telefon, narediš varnosnto kopijo, jo preneseš na tablico in inštaliraš. Deluje. Na ta način sem recimo inštaliral tv2go od t-2 in dela. No, dela po tem, ko inštaliraš še nek root remover ali nekaj podobnega. In ne dela v polni kvaliteti, ampak le v srednji. Čisto uporabno sicer. Ampak znova ne perfektno.

Sam recimo na iPadu veliko uporabljam prenos pdf iz z geslom zaščitenega web strežnika. Zelo simpl zadeva. Za iPad. Na temle kitajcu mi to še ni uspelo, pa sem probal ene 5 browserjev. Ne gre. Enega zmoti pdf, drugega zaščita z geslom, tretji ne zna zdownlodat, da bi odprl. Verjamem da obstaja rešitev. Sam je še nisem našel. Na iPadu dela iz prve.

Drug primer je mp3 stream za val202. Na iPadu dela. In dela celo, ko pošlješ browser v background. Na temle kitajcu, mi to še ni uspelo. Pa sem probal ene 10 programov. Enostavno ne gre. Pa ne vem, če je kakšen standard bolj standarden kot mp3 in http.

Kakor ocenjujem sedaj, po tem ko sem sprobal malce nokio, iPad, iPhone, android telefon in kitajsko android tablico, se kot izjemno velika prednost Appla kaže dejansko filtriranje dostopnih aplikacij v AppStoru, kar določa neko minimalno kvaliteto, morda niti ne absolutno, ampak že samo razvrščanje ima velik vpliv. Hkrati pa tudi sama plačljivost aplikacij dviga kvaliteto, ker pač razvijalci računajo, da bodo z dobrmi delom tudi kaj zaslužili, in prav je tako.

In pa user experience. Apple to drži na visokem nivoju. In prav je tako. Raje nečesa ne omogoči, kot pa da bi delovalo slabo. In ja, moj iPad je star sedaj več kot dve leti. In se komot kosa z mesec dni staro kitajsko tablico. V bistvu je hitrejši in zmoglivejši. Če že ni dejansko, pa vsa daje takšen občutek. To Applu enostavno moramo priznati. Njegovi izdelki so delani z mislijo na uporabnika. Kitajski z mislijo, da naj bo kopija.

Skratka tale tablica je lahko zelo uporabna, vendar se moramo zavedati, da nas bo stalno spotikala. Če imate veselje in znanje s tem se spopadati, je to lahko zelo dober nakup. Ej, brskalnik dela, TV dela, USB dela, ppt viewer, verjetno dela tudi ssh, office ipd… Za precej manj denarja. Pravi hacker lahko verjento to spremeni v res dobro orodje.

PS: A se da linux na to gor spravit?

Enhanced by Zemanta