Garmin vs. Endomondo

Kar nekaj časa že uporabljam razne GPS naprave, za šport ponavadi Garmin športno uro, prej Forerunner 305, sedaj pa Forerunner 310XT. In pa seveda mobilni telefon, ki sedaj že kar po pravilu vsebuje tudi GPS, ter se z ustreznim programom prelevi v vestnega beležnika športnih dosežkov.

GPS že v sami osnovi, ni nekaj natančnega. Kako pa naj bo, če se računa pozicija na osnovi signalov iz satelitov, ki blodijo po vesolju na višini cirka 20.000 km. Zato je takšna natančnost, kot jo dosega že kar presenetljiva. Potem pa iz tega preko raznih modelov še preračunajo porabo energije. Pri slednjem si sicer lahko pomagajo še z dodatnimi senzorji, recimo srčnega utripa, ampak ključen je model.

Zato me je zanimalo, kako enake športne dejavnosti vidita Garmin Forerunner 310XT in Endomondo na iPhonu 4s. Pri čemer je Garmin imel tudi merilec srčnega utripa, Endomondo pa tega podatka ni imel na voljo.

Preglednica lepo pokaže, da sta pri razdalji kar enotna. Endomondo sicer nameri do 5% več, ampak to niti ni tako veliko. Aja, razlike v časih, so zato, ker pač nisem vklaplal in izklapljal v točno istih trenutkih, ampak takrat sem tipično tako ali tako miroval, tako da to prav veliko na ostale podatke ne bi smelo vplivati.

Že pri višincih, pa so razlike precej večje. In tudi, če gremo dvakrat po isti progi, bo ista naprava namerila precej različno. V veliki meri lahko to pripišemo temu, da je GPS v osnovi razvila ameriška mornarica. Koliko je pa njim pomembna meritev višine, pa je verjento jasno. Sam sistem je pač zasnovan tako, da je natančnost vertikale precej manjša kot horizontale.

Pri porabljeni energiji pa so razlike največje. In to tako velike, da se ne morem znebiti občutka, da Endomondo pač ta podatek enostavno nateguje. Valjda vsak raje vidi, da je pretekel 2 hamburgerja, kot da je pretekel le enega. Zadovoljni uporabniki, pa bodo program priporočili svojim prijateljem. Morda se motim, ampak tako mi pač izgleda.

Za vse, ki se vam slika ne vidi najbolje pa še google docs preglednica.