Grški referendum

Grški premier se je baje odločil (in nato ododločil) da bo pred sprejemom novega paketa EU povprašal državljane, ali se s tem strinjajo. Na prvi pogled čudna poteza, češ, pomoč se pa ja vzame, kaj imaš tukaj za razmišljat, je dvignila kar veliko prahu v EU pa tudi v Sloveniji, je bilo zaznati negodovanje o tej grški potezi. Češ, kaj si pa sedaj zmišjujejo. Hvaležni naj bodo.

Ampak ta pomoč je že takšna, da ni brez posledic. EU veže pomoč na spremembe v Grčiji, ki bodo zagotavljale, da bo Grčija svoje obveznosti lahko izpolnjevala. To pa vsekakor je vprašanje za na referendum.

V bistvu bi širom EU morali biti referenduma veseli. Vsaj meni je dosej izgledalo nekako tako, da je EU dajala denar, za zagotovila grških politikov, ki vsa skupaj niso bila vredna pol ku**a mrzle vode. In še na tisto, kar so si grški politiki upali predlagati svojemu ljudstvu so dobili na ulice miljone ljudi, stavke, proteste. V kolikor pa bi se ljudstvo na referendumu odločilo, da so pripravljenina spremembe in s tem pomoč iz tujine, pa bi ta zaveza vsekakor imela malce večjo kredibilnost in grški politiki malce lažje delo.

To, da so Grki preklicali referendum je slabo znamenje. Vse skupaj pa jasno kaže na to, da niti Grki ni EU nimajo zaupanja v grške državljane. Ampak nenazadnje so točno oni tisti, ki bodo na koncu plačali dolgove. No, če jih bodo plačali. Sedaj bodo imeli še en izgovor več. Češ, zakaj pa nas niste prej vprašali o tem na referendumu.

Mislim da je po teh zadnjih dogodkih dejansko čas, da se EU umakne in prepusti Grški problem grkom, probleme bank, ki so grčiji radodarno posojale denar pa njihovim lastnikom.