Vzpon na Ulmsko cerkev

Najvišja cerkev na svetu je v Ulm-u. In v bistvu ni katedrala. Dokončana je bila ob koncu predpreteklega stoletja in v višno meri 160,9 metrov. Obiskovalci pa se lahko povzpnemo do 143 metrov na tretjo ploščad. Ob dokončanju je bila to najvišja stavba na svetu, še vedno pa je najvišja cerketv na svetu.

Vzpon do tretje ploščadi poteka po ozkih, zavitih stopnicah, kjer se dva precej težko srečata. Na srečo je razen čisto na začetku in med drugo in tretjo platformo, vzpon urejen po ločenih stopniščih. Razen čisto spodaj, so ves čas tudi line, tako da ni nevarno za klavstrofobijo.

Vzpon baje sestavlja 768 stopnic. Na vrhu sem bil kar precej prepoten, naslednji dan pa sem imel tudi kar nekaj musklfibra. Ne vem, kako je sicer vse skupaj zgrajeno, ampak bolje verjento ne razmišljat o tem. Sploh drugo stopnjišče v bistvu poteka v ozkem stolpu. Očitno so bili majstri, ker pri teh višinah vsaka majhna napaka ob vznožju pomeni na vrhu kakšen meter, ki pa je pri širini stopnjišča dober meter kaj veliko. Višje ko smo bili, več strahu se pojavlja. Sicer se potolažiš, da če zadeva stoji že 100 let, bo pa ja še teh par minut, pa vseeno.

Na vrhu je krožna platforma, precej tesna. In lep razgled na okoliško mesto. Vse skupaj pa seveda zaščiteno pred base jumperji.

Vsekakor za preplezat :-) Če ne zaradi drugega pa zato, ker nikoli ne veš, kdaj bodo dušebriužneži iz varnostnih razlogov to prepovedali. Resnici na ljubo, ne vem kako bi se končalo, če se bi na stopnicah kdo spotaknil.