45. SuperBowl 2011 – Green Bay Packers vs. Pittsburgh Steelers

To nedeljo se bo zaključila letošnje sezona v liki NFL z 45. izvedbo SuperBowl-a. Za šampijonski prstan se bosta udarili ekipi Green Bay Packers in Pittsburgh Steelers.

vir: nfl.com

Ameriški nogomet v Sloveniji nima ravno veliko privržencev in še manj igralcev, ne glede na to, da obstaja tudi državmo prvenstvo. In na prvi pogled je ta šport res en velik dolgčas, poln prekinitev in čakanja. Ampak tako je le na prvi pogled. Ko se poglobiš v sam šport, in se trudiš razumeti tudi ozadje, načrtovanje akcij, strategijo pa postane zadeva precej komplicirana, in pavze med akcijami skoraj prekratke, da bi vse prežvečil.

Ko se malce poglobiš v samo igro spoznaš, ne le kako veliko vlogo ima cela trenerska ekipa, predvsem pa, da to ni šport za polovičarje. Ko nek running back, po slovensko bi mu rekli tekač, dobi žogo in se z njo napoti proti končni coni, ni kompromisov. Je le brutalno sledenje cilju. Kako odlični so pri tem, vidiš šele, ko se recimo podajalec odpravi da b s tekom pridobil kakšen jard. Tega pač ni vajen. In namesto, da bi kot tekači pritisnil na vso moč, dokler pač gre, se ponavadi v bližini obrabnih igralcev lepo vrže na tla. Ponavadi z nogami naprej.

Vir: www.silverhawks.si

Ameriški fuzbal ima izjemno specializacijo vlog. Podajalec podaja, lovilec lovi, tekač teče, možje na črti pa ustvarijo zid. Seveda tu pa tam, kdo odigra malce drugačno vlogo. Celo kakšen linijski igralec steče proti končni coni, če mu je uspelo prestreči podajo, ampak takrat se šele vidi, kako specializirani so. Prav smešni so prizori, ko recimo kakšen, 150 kilogramski hrust teče po igrišču, čeprav je njegova osnovna naloga, da se ne pusti premakniti.

vir: nfl.com

Letošnji SuperBowl bo potekal na stadionu Teksaških Kavbojev, ki leži na Dallas-ForthWorth področju. zgradili so ga leto ali dve nazaj. Čudovit objekt. Žal, pa si ga bom, če bom imel srečo, lahko ogledal le na TVju. Če bo hotel na smučanju v Avstriji imel kakšen program, ki bo tekmo prenašal. Glede na to, kako je ta šport priljubljen med našimi severnimi sosedi, ni rečeno, da bom imel to srečo.

Seveda pa marsikdo na vsak način želi prikazati, da je šport pri tem sekundarnega pomena. Da gre za vse kaj drugega. Recimo za zbirko reklam na televiziji. Morda bi se lahko enkrat udeležil kakšnega treninga Ljubljanskih Silverhawksov, pa naj potem komentira, da ne gre za šport.

SuperBowl bo prenašal v Sloveniji Šport TV 1, v noči iz nedelje na ponedeljek, začetek točno opolnoči, pred tem pa še oddaja o letošnji sezoni.