Cerkev in referendumi v nedeljo

V Sloveniji smo do sedaj imeli že kar nekaj referendumov. No, ogljemo si konkretno.

Referendum Datum Rezultat
Referendum za volitve v državni zbor (volilni sistem) 8.12.1996
TET3 10.1.1999 PROTI
Zdravljenje neplodnosti in postopkih umetne oploditve 17.6.2010 PROTI
Referendum železnice 19.1.2003 PROTI
Telekomunikacije 19.1.2003 ZA
Referendum EU 23.3.2003 ZA
Referendum NATO 23.3.2003 ZA
Referendum trgovine 21.9.2003 ZA
Referendum tehnični zakon 4.4.2004 ZA
Referendum RTVSLO 25.9.2007 ZA
Referendum Zavarovalnice 11.11.2007 PROTI
Pokrajine 22.6.2008
Referendum o arbitražnem sporazumu s Hrvaško 6.6.2010 ZA
Referendum RTVSLO 12.12.2010 PROTI

Na vseh referendumihni prišlo do delitve na “leve” in “desne”, na nekaterih pač je. Referendum o vstopu Slovenije v EU in NATO je tipičen, primer, kjer je podobno kot pri plebiscitu, bila politika precej enotna. Za TET3, železnice, telekomunikacije, in zavarovalnice se v bistvu ne spomnim, ali je do delitve prišlo. Pri tehničnem referendumu pa se sploh ne spomnim za kaj se je šlo.

Rezultati pri referendumu o pokrajinah so “čudni” in tudi tam se dejansko ne spomnim za kaj je šlo, kako se je glasovalo in kdo je zmagal.

Ampak pri referendumu o volilnem sistemu, o oploditvi, o trgovinah, o RTVSLO (2x) in arbitražnem sporazumu s Hrvaško, je bila polarizacija dokaj močna. In pri večini je slavila “desnica“, le pri Hrvaški je slavila “levica“. No, dejstvo je, da pri referendumu o volilnem sistemu v bistvu “desnica” ni zmagala, čeravno je ustavno sodišče na koncu razsodilo v njen prid, kar pa so poslanci potem preglasovali z ustavnim zakonom.

In glede na to, da referendumi in volitve sovpadajo z najbolj možičnimi mašami, ki so v nedeljo, sem se večkrat že spraševal, ali ima to dejstvo kakšen vpliv na rezultat volitev. Saj ne, da bi župniki pri maši direktno nagovarjali občestvo, da naj gredo na volišče in glasujejo kot je bogu všečno, ampak v par tisočletni zgodovini so se prav gotovo naučili kako se takšno sporočilo preda na precej bolj subtilen način.

Glede na rezultate, ki so krepko v prid cerkvi bližje “desnice”, bi pričakoval da bodo naši dragi “levičarji” prišli na plan z idejo, da bi se referendumi in volitve izvajali na kakšen drug kot gospodov dan. Recimo v četrtek. Volitve med tednom niso v svetu nič posebnega. Med drugim jih imajo v državi z najdaljšo demokracijo.

Saj ne vem, ali bi to imelo kakšen vpliv na rezultate. Ampak definitivno bi prej pričakoval takšno idejo, kot to, da se referendume enostavno ukine, oziroma se še bolj oteži možnost razpisa le teh.

Ali je temu tako zato, ker so naši levičarji res bolj levi in imajo očitno pomanjkanje idej, ali pa dejansko cerkev na rezultate nima vpliva, si ne upam presojat.

PS: Vse ocene kdo je zmagal, kdo je bil na kateri strani ipd… so prosto po mojem spominu, ki žal ni bil zamenjan že od rojstva. Lahko, da sem kaj pozabil, kaj zamešal, kaj narobe ocenil. Z veseljem bom popravil vse napake, na katere me boste pozorni bralci opozorili. Hvala vam v naprej. Naj še dodam, da ne hodim k svetim mašam, in tako nisem bil pri maši še nikoli pred referendumom in volitvami, in se mi sanja ne, ali je to sploh tema v božji službi.

PPS: Predvidenemu poražencu današnjega referenduma o RTV SLO, ZARES dobrodušno dovoljujem, da idejo iz tega blog zapisa prevzame, uporabi in realizira brez kakršnega finančnega ali moralnega nadomestila avtorju.