Mesarski most – photo

Že zadnjič sem pisal o nastajajočem Mesarskem mostu, pa se spodobi, da mu kakšno besede, predvsem pa sliko namenim tudi sedaj, ko je že končan.

Avtor okraskov oziroma skulptur je zvesto sledil imenu, tako da so skulpture res mesarske. Verjetno se bo kdo tudi zgražal nad njimi, ampak dejstvo je, da bi se takšen obiskovalec verjetno v sami mesariji zgražal še toliko bolj. Pa čeprav si bi nato doma lepo obrnil kakšen kotletek ali steak in ga z užitkom pojedel.

IMG_6968Most je razmeroma širok, sploh, ker je namenjen predvsem pešcem. Kolesarji bomo že imeli malce težav z dovozom, ki je namenjen predvsem vozičkom. Je pa ta del narejen malce neposrečeno.

Most bo nedvomno povezal oba bregova in verjetno prenesel večerno dogajanje tudi na desno stran, in dnevno dogajanje na levo stran Ljubljanice. Osnovni namen, torej povezovanje dveh bregov, pa ne le v tehničnem smislu, bo tako zelo verjetno dosežen.

Mesarski most si je tudi že pridobil simbolno funkcijo trdnosti, saj se na njem nahaja že kar nekaj obešank, kjer so si izgleda pari obljubili večno zvestobo, oziroma vsaj tolikšno trdnost veze, kot je trdnost mostu. Če to povežemo s skulpturami, si lahko kar predstavljamo, kaj je zagroženo partnerju, ki bi si drznil vezo prekiniti.

Lep ali ne, je težko ocenjevat. Vsekakor ni ljubek. In vsekakor je nekaj posebnega. Lahko bi celo rekli, da je postal najzanimivejši Ljubljanski most, ki je s tem prevzel primat bližnjemu Zmajskemu. Kar se mene tiče, pri čemer dodajam da se mi sanja ne o primerjalnih vrednostih podobnih projektov, je Župankoviču ta projekt uspel. Na zamude pa smo tako ali tako pozabili, ker se je preveč dogajalo v Stožicah.