Jankovičeve Stožice odprte

Današnje dogajanje v Stožicah je jasna posledica delovanja župana začenjši od njegovih obljub iz predvolilnih časov, kjer si je uspel izboriti županski mandat. Že takrat so bile Stožice prvovrstna predvolilna tema, in danes, ko se znova bližajo lokalne volitve je temu spet tako.

39802_422080561434_785576434_4570709_3319290_n

Vsekakor ne moremo mimo protestov podizvajalcev, ki kažejo na to, da samo financiranje objekta nikakor ni bilo ustrezno. Že od samega začetka je bila celotna finančna konstrukcija negotova, po odhodu Delte pa je verjetno sploh ni bilo. Ampak očitno se v Sloveniji še vedno da vse zmeniti, in Jankoviču je uspelo pridobiti tako nekatere najemnike poslovnih prostorov v novozgrajenem centru, še bolj pa banke, da so odobrile potrebna sredstva. Uspel je zmotivirati (ali zmanipulirati) predstavnike države, da so primaknili svoj delež, in tako sedaj center čaka svoji prvi dve veliki tekmi.

Pa Stožice niso edino, kar je župan Jankovič uspel izpolniti iz svojega predvolilnega plana. Sam se spomnim predvsem še urejenega obrežja Ljubljanice, Mesarskega mostu ureja se tudi Špica, odprtih je bilo več parkirišč ipd… Dejstvo je, da je mesto v tem županskem mandatu dobilo precej več, kot v kateremkoli prej. Ali pa bodo zato Ljubljančani plačevali kaj višje davke? Ne. Za isti denar, so torej dobili več. Nesporno več.

Seveda ob tem obstaja možnost, da bodo posledice delovanja šele prišle. Ali da je recimo župan pokuril sredstva (predvsem zemljišča), ki bi se lahko uporabila bolje. O tem bomo lahko raziskovali po volitvah. Pred volitvami nekako nima smisla, saj so verjetno vsi dostopni podatki pripravljeni tako, da bo rezultat primeren. Po volitvah pa bo verjento slika malce bolj jasna.

Ali torej oceniti Jankovičevo delo pozitivno ali negativno?

Sam se težko opredelim. Podpiram napredek, pa vendar bi raje videl da se projekti delajo transparentno in brez slepomišenja, kar pa je v Sloveniji verjetno naivno pričakovati. Po drugi strani pa odložiti projekte dokler ne bodo razmere urejene na višjih nivojih tudi ni fer. Ni fer predvsem do meščanov. In le te bodo na jesenskih volitvah odločili ali se s takšno politiko župana strinjajo ali ne. In prav je tako! To je bistvo .

Meni se sicer glede Jankoviča ne bo potrebno odločati. Sem iz druge občine, kjer bomo pred volitvami znova poslušali kje bo pokopališče. Kar pomeni, da se od zadnjih volitev na tem področju nismo premaknili niti milimeter. Pa smo kljub temu plačevali tako župana kot tudi svetnike in upravo.

Who is John Galt anyway?