Urugvaj je manjši od Slovenije…

… pa se je uvrstil ne le v osmino finala, ampak je tam tudi premagal Južno Korejo (57%/1433% /2641%), se uvrstil v četrtino finala, tam premagal Gano (135%/1087%/57%), ter sedaj čaka na polfinalno tekmo.

IMG_0013

Ko se je Slovenija (12%/59%/156%) še bohotila na prvem mestu svoje skupine, so nas mediji kar naprej zasipavali z idejo slovenske Majhnosti, in kakšen uspeh je to ravno zaradi naše Majhnosti. Ker smo Majhni je že malce boljši dosežek za nas velik, malodane epski.

Zanimivo ob tem se mi pa zdi, da noben komentator ni omenjal majhnosti Urugvaja. Urugvaj je sicer ozemeljsko precej večji od Slovenije. Slovenija je 8,7x manjša od Urugvaja (12% površine Urugvaja). Le ta ima 1,7x več prebivalcev. Hkrati pa je slovenski BDP – bruto družbeni proizvod 156% Urugvajskega. Če pustimo ob robu površino, ker le ta resnično nima nekega vpliva na igranje fuzbala, ko imaš seveda dovolj zemlje da si postaviš resen stadion (Vatikan in pa kakšen otoček, imata morda s tem celo težave), ter pogledamo predvsem populacijo – večja kot je populacija večja je verjentost da imaš med njimi kakšnega talenta ranga Meesi ali Suarez – in pa BDP – več kot je denarja, več ga lahko nameniš za razvoj fuzbala, vidimo da sta Urugvaj in Slovenija dokaj primerljiva. Primankljaj imamo pri ljudeh, zato pa imamo več denarja.

Seveda večji BDP ne pomeni več denarja za fuzbal. Čisto možno je, da fuzbal v Urugvaju dobi precej precej več denarja kot v Sloveniji. Gre pač za Južno ameriko, kjer ima fuzbal malce drugačen pomen.

Skratka, seveda je Urugvaj večji, ampak ne pretirano. Zato je njegov uspeh merjen s slovenskimi vatli, že z uvrstitvijo v polfinale nekaj popolnoma nepredstavljivega. Je tako velik, da v bistvu prestavlja meje. In, če se je pred časom zdel uspeh, če se je neka mala državica sploh uvrstila na mundial,Urugvaj kot predstavnik majhnih držav to mejo premika na vsaj četrtfinale.

Dodajmo ob tem še parametre Urugvajevih sosed. Brazilija (4832%/5502%/4992%) in Argentina (1570%/1149%/983%) sta svojo pot končali v četrt finalu. Prvi proti Nizozemcem (24%/476%/2521%), drugi proti Nemcem (203%/2340%/10632%).

Ko sem neposredno po tekmi si podatke o Urugway ogledal na wikipediji, sem bil malce okajen, od preteklega piknika. In mi takoj ni bilo jasno, zakaj ima uradno ime Urugvaja v svojem imenu handball in cheating. Pa cheating je bil omenjen še na kar par mestih. No, potem, ko sem končno dojel da gre za božjo Suarezovo roko, sem rabil kar še nekaj časa, da sem poiskal kako se na iPadu naredi screen shot. Vmes so ljubitelji Urugvaja stran že popravili, vendar se je očitno wikibitka nadaljevala, in čez par minut sem lahko naredil screenshot malce manj očitnih sprememb, ki ga prilagam.

Republica Oriental Del Uruguay Del Cheateria in pa An estimated 88% of the population are cheaters and of European descent – sta dva primera dodana na wikipedijo neposredno po koncu tekme.

PS: Procenti zraven držav pomenijo, kolikšna je procentualno gledano površina/populacija/BDP omenjene države napram Urugvaju.

PPS: Statistika je že takšna veda, da lahko dokažeš kar pač želiš :-))