Študentski protesti v Ljubljani – pod soncem nič novega

Zgodilo se je. Če se prav spomnim je za parlament tokrat prvič se pravi je izgubil nedolžnost. In sedaj, ko je odrastel, lahko mirno dela naprej in upajmo da bolj resno kot do sedaj.

[youtube zxtAHy7WDSM]

Ne razumem sicer kaj želijo vodje demonstracij sedaj doseči s tem, da se distancirajo od protestov, oziroma rezultatov le tega. Jah, če se distancirajo od tega, kar so organizirali, ali so potem sploh še verodostojni predstavniki študentov in dijakov?

Sicer se pa ni zgodilo nič takšnega, kar bi bilo nepričakovano. Če maja, ki je mesec ko že tradicionalno hormoni malce ponorijo, organiziraš zbiranje, ga pospremiš z močnim PRom, podpreš z ustrezno glasbeno spremljavo in govori … je težko pričakovati da ne bo temperatura narasla.

Kaj je bilo in kaj ne organizirano, je brez veze razpravljati. Ampak jajca se ne pobirajo na cesti, tako kot granitne kocke. In ko poletijo jajca, bo valjda poletelo še kaj, kar je pri roki. Ljudje smo v osnovi ovce, in dogajanje nas potegne zraven. Verjamem, da večina ni imela slabega namena, ampak robokopska ikonorafija naredi svoje, in kmalu tudi najbolj nedolžne zajame sveta jeza, ter se pridruži čredi. Od še ne odraslih mladcev pač ni za pričakovati, da bodo premogli tolikšno mero samokontrole.

No vlada oz. parlament, ima sedaj malce lažje delo. Javna podpora študentom je verjento padla. Še enega takšnega protesta, pa si ne bo upal organizirati nihče več. Tisti, ki imajo od študentskega dela največ, imajo vse preveč lepo postlano da bi se spustili v novo tveganje.

Ja, seveda ni lepo, če se dela škoda. Ampak v demokraciji je pač že tako, da se kdaj kdo ne počuti dovolj slišanega, in takrat pač malce povzdigne glas ali roko. In skozi to se potem išče novo ravnotežje. Vseeno je bolje da se napetost sprošča skozi majhne izgrede, kot da eskalira do te mere kot imamo recimo trenutno na Tajvanu.