Osvetljene resnice – Katarine Kresal

Na spletni strani namenjeni sušenju umazanega perila, ki pa je bilo očitno preumazano, zato je bilo perilo umaknjeno ostale pa so le afere, se je Kresalova Katarina ministrica za notranje zadeve razpisala tudi o dejstvih in domnevah povezanih z najemom prostora Nacionalnega preiskovalnega urada.

Verjamem, da je najem v novi stavbi ugodnejši od najema, ki ga je predvidel prejšnji minister. 13,23 vs. 13,03 EUR na kvadratni meter.

Razlika preračunana na kvadraturo znaša cirka 2.000 EUR mesečno. Toliko nam je po hitri oceni prišparala najlepša ministrica v tem delu evrope. Lepo od nje. Sicer so baje najemnine v zadnjem času padle še malce bolj, ampak ne bodimo no pikolovsi.

Ampak tukaj sploh ne gre za 2.000 EUR. Ja, država ima 2.000 EUR plusa. Nekdo drug pa ima 136.175,88 EUR plusa. In to je problem.

Saj ne dvomim, da bi gospod Pogačnik prostore lahko oddal komu drugemu. Se pravi da ne gre tukaj za njegov direktni zaslužek ali kaj podobnega. Ne. Ampak dejstvo je, da bo ta denar dobil Pogačnik oz. njegovo podjetje in ne nekdo drug. Seveda je čisto možno (ali celo verjetno), da je ta drugi ravno tako sklenil pogodbo po VIP liniji.

V enem filmu je bilo že pred davnimi časi pokazano, da se denar na Bahame pač ne pošilja brez razloga, ampak kupiš pač prepotrebni pisalniški printer za recimo 130.000 EUR. Skratka, ni za pričakovati, da bi politika komu denar direktno pošiljala, to se vedno dogaja in direktno. Preko printerja. Ali najemnine. 136.175 EUR mesečno, dolgoročno, ima verjetno kar nekaj prostora za, recimo, solidarnostno pomoč. Precej večjo od prihranjenih 2.000 EUR.