Vsa življenja Igorja Bavčarja

Knjiga Vsa življenja Igorja Bavčarja avtoric Ilinke Todorovski in Petre Sovdat se zelo verjetno ne bi lotil, če se ne bi pred časom, pod budnim očesom medijev, Bavčarja lotili kriminalisti. Da je par miljonov EUR zašlo na svoji poti in so potem pomagali Bavčarju prihvatizirati Istrabenz. Vprašanje tudi je, če bi jo prebral, če me ne bi viroza spravila za par dni v posteljo, kjer sem se pač naveličal le ležati. V bistvu bi ta stavek lahko vrgel napačno luč na knjigo. Knjiga je namreč napisana zelo berljivo in tekoče. Morda je občasno le malce preveč časovno razmetana.

naslovnica_bavcar_osnutek.20091102110447

V bistvu sem pričakoval, da bo v knjigi precej več iz Istrabenzovega obdobja, ampak izkazalo se je, da je za to kriv predvsem moj kratek spomin. Bavčar je namreč v Istrabenz prišel leta 2002, tako da je razumljivo da je obdobju pred tem posvečen kar obilen kos knjige. Sploh, ker je zanimivo prebrati kakšen goreč zagovornik marksizma je bil Bavčar – ki je dandanes sinonim za umazanega kapitalista. In skupaj z njim, se v knjigi pojavi kar veliko oseb, ki so napredovali po podobni poti. Zanimivo je tudi, kako se je praktično povsod, kjer je prišel zraven, zelo hitro zavihtel na sam vrh. Le pri LDSu mu ni uspelo.

Glede na to, da prav veliko o tem času nisem bral, mi knjiga v bistvu pomeni zanimiv zgodovinski presek. Osvetljuje par zadev, ki jih do sedaj nisem vedel, še bolj pa odpira in ustrezno umešča dogodke, ki sem jih tudi sam doživel.

Odgovora na vprašanje “Ali je Bavčar kriv?” knjiga ne daje. V bistvu bi itak pred tem morali odgovorit na vprašanje “Kriv česa?”. Verjetno bo vsak našel svoj odgovor. Kot tudi na vprašanje, kaj se bo z njim zgodilo sedaj? Ali se bo prepustil muharjenju na osnovi finančne baze, ki si jo je verjento pustil za takšen primer, ali pa se bo vseeno poiskusil vrniti nazaj v politiko. Glede na opisan značaj v knjigi na ponižen povratek (kot recimo Rupel) pri Bavčarju ni za računati. Za kaj več, pa se je verjento preveč umazal. Bavčar pač nikoli ni prav dolgo zdržal kot “delavec”.

PS: To sem spisal, ker mi avtorica Petra (@petrasovdat) teži po twiterju, da bi na vsak način rada prebrala kritiko knjige :-)))

PPS: Knjigo se da naročiti tukaj. Danes (petek, 6.11.2009) je še s popustom!