Balkanski posli

Kupiš avto pri komisionarju. Pogodbo podpišeš kot kupec, podpišejo prodajalec in komisionar kot neke vrste priča, in tisti, ki dobi provizijo. Prodajalec in komisionar sta pa podpisala še dodatno, da je avto bil zaleten. Kupca se seveda to ne tiče. Prodajalec ni zavajal nikogar, saj je na stanje opozorila opozoril posrednika. Posrednik je pa itak samo posrednik, in ni on prodajal.

Nekako tako izgleda zaključek sporazumevanja med Slovenijo in Hrvaško glede arbitražnega sporazuma. So se sporazumeli, sporazum dali na papir, sedaj pa želi Hrvaška dodati še en list, še eno razlago, enostransko. Podpisali bi pa oni in Švedsko predsedstvo.

Temeljno vprašanje je, ali je SPORAZUM, pri katerem ima ena stran potrebo po dodatni razlagi sploh SPORAZUM ali pa gre za NESPORAZUM.

Ni vprašanje, ali naj Pahor podpiše, če bo Jadranka na podpis prinesla dodatno izjavo. V tem primeru se enostavno vstan in gre. Brez besed. Vprašanje je, če je tudi brez dodatne izjave smiselno podpisovati, ker očitno sporazume druga stran razume precej drugače.